David Theobald is een van de 50 vrijwillige chauffeurs van BVB.
David Theobald is een van de 50 vrijwillige chauffeurs van BVB. Foto: Ger Loeffen

Het succes van de witte ‘karretjes’

BEUNINGEN - Sinds twee en een half jaar rijden twee opvallende witte ‘karretjes’ van Buurt Vervoer Beuningen, van welzijnsorganisatie Perspectief, door de gemeente Beuningen. Het coronavirus was er schuldig aan dat ook dit project stil kwam te liggen. Maar het project voorziet zo duidelijk in een behoefte dat Perspectief, met inachtneming van de alle RIVM-regels, de wagens inmiddels weer beperkt laat rijden.

Door Ger Loeffen


‘Nee, geen stuurbekrachtiging,' lacht vrijwilliger David Theobald, ‘het is geen Bentley.’ Om de twee weken onderbreekt hij zijn hobbywerkzaamheden in zijn ‘mancave’ waar hij aan van-alles-en-nog-wat sleutelt en rijdt hij met plezier inwoners uit de gemeente Beuningen, die qua mobiliteit minder mogelijk- en vaardigheden hebben, van A naar B en weer terug. David is een van de vijftig vrijwilligers die zich als chauffeur bij Perspectief voor dit project hebben aangemeld.

Speciale app

De dame die hij moet ophalen bij zorgcentrum Alde Steeg in Beuningen staat al te wachten. Hulpvaardig, galant en jolig grappen makend helpt David mevrouw in het wagentje. De rollator wordt goed opgeborgen in ‘die bakkie’ achterop het wagentje. Ook dat gaat lachend en met humor én met anderhalve meter afstand.
Het reispasje wordt gescand met een speciale telefoon. De app, op initiatief van Perspectief speciaal ontwikkeld door het Beuningse bedrijf WeMaron, registreert de ritten. ‘U heeft nog tegoed voor elf ritjes mevrouw’, informeert Theobald zijn passagier. De rit gaat over de dijk naar Ewijk.

‘Even goed vasthouden, daar komt er weer een’, waarschuwt Theobald bij het naderen van een verkeersdrempel. Door de korte wielbasis van de wagentjes is het comfort ver te zoeken. ‘Maar de passagier maalt er niet om’, weet Theobald, wiens taalgebruik kleurrijk en grenzeloos is. Hij noemt het een prachtig ‘way of transport’.

Succes

Het initiatief van Stichting Perspectief is zo’n succes dat op bepaalde dagen geen ritten kunnen worden ingepland. De speciale medewerker die de organisatie hiervoor heeft aangenomen, heeft haar handen vol aan het plannen van de ritten. Eind juni heeft Perspectief de service weer zeer beperkt opgepakt. Dat betekent dat er maar één reiziger vervoerd mag worden. ‘Alleen als mensen uit één huishouden komen, mogen er twee vervoerd worden’, zo laat de medewerker desgevraagd weten.

De auto voor Weurt en Beuningen rijdt van maandag tot en met donderdag; de auto voor Ewijk en Winssen van maandag tot en met vrijdag. Wilt u gebruik maken van Buurt Vervoer Beuningen? De planning is dagelijks bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur via tel. 024-373 05 55.