Afbeelding
Foto: Ridders van Gelre

Nieuwe tv-serie Ridders van Gelre

ARNHEM - Na hun succesvolle televisieseries over de late middeleeuwen storten de Ridders van Gelre zich dit najaar op de vroegste geschiedenis van Gelderland. In een gloednieuwe geschiedenisserie belichten Bas Steman en René Arendsen deze keer de Gelderse prehistorie en de Romeinse tijd. Uiteraard houden ze daarbij zoveel mogelijk rekening met de maatregelen om het coronavirus te bestrijden.

'De Gelderse prehistorie en de Romeinse tijd is een onderwerp waar we al langer aan dachten, maar dat we nooit aandurfden voor een tv-serie,' zegt René Arendsen.

Arendsen is historicus en schrijft de scenario's voor de Ridderseries van Omroep Gelderland. 'Er zijn geen kastelen, oude steden of schilderijen die we kunnen laten zien. Bovendien wist ik maar heel weinig over de vroegste geschiedenis van Gelderland. Dat is meer het terrein van archeologen en dat is een heel ander vak.'

Romeinse tijd

'Uiteindelijk is het een hele mooie serie geworden,' zegt Ridder van Gelre Bas Steman. 'Onze nieuwe tv-serie biedt een uniek overzicht van de enorme rijkdom in het gebied dat we nu Gelderland noemen vanaf de prehistorie tot en met de tijd van Karel de Grote. Net als voor de rest van de Gelderse geschiedenis is daar veel te weinig aandacht voor.' Een belangrijk onderdeel van de nieuwe serie Ridders van Gelre is de Romeinse tijd.

Ridders van Gelre

Ridders van Gelre over de vroegste geschiedenis van Gelderland is vanaf maandag 31 augustus wekelijks om 17.20 uur te zien op TV Gelderland.

Gelredagen

Vanaf zaterdag 5 september zijn er ook weer Gelredagen op locaties uit de tv-afleveringen. Deze zijn vanwege de coronacrisis kleiner van opzet. Hoeveel bezoekers iedere week welkom zijn, hangt af van de locatie waar ze te gast zijn.