Moleneinde Druten
Moleneinde Druten Foto: Collectie Wil van den Dobbelsteen

Langs 's Heeren Wegen (4)

DRUTEN - Wanneer we de plattegrond of kaart van plusminus 1905 erbij pakken, dan zien we dat de huidige Molenhoek (2020) achter de bijzondere begraafplaatsen van de katholieken en de protestanten ligt.


Als we even teruggaan naar het 'Moleneinde Druten' zien we dat de muur van de begraafplaats rechts op de afbeelding staat met daarvoor het knekelhuisje van dezelfde begraafplaats. Destijds was er de oorspronkelijke ingang aan het einde van het verdwenen Rustpad. Een breed pad, dat liep vanaf de Hogestraat langs de pastorietuinmuur naar de begraafplaats. Een ingang die op de dag van vandaag is afgesloten en waarvoor een nieuwe afschuinde is gemaakt aan de Molenstraat.

De ommuurde dodenakker van de R.K. Ewaldenparochie – na de fusie de nieuwe naam H. Franciscus en Clara te hanteren – en de protestantse gemeente. Ook van de laatste en wat kleinere begraafplaats is de oorspronkelijke ingang afgesloten en een nieuwe aan de Molenhoek verrezen.

Standerdmolen De Zon

Op de verhoging van de oorspronkelijke situatie – nu Markt – stond toen de standerdmolen 'De Zon', waarop en waarin onder andere molenaar Sengers het koren maalde tot meel. Dit soms in combinatie met toentertijd een door stoomkracht aangedreven maalderij.

Molenpad

Opnieuw weer de ansicht van toen – plusminus 1905 - bekijkend ziet men, dat het toenmalige Molenpad, later traject voor de Molenstraat, lopend vanaf de Hogestraat naar de Oosterstraat – nu Mr. Van Coothstraat – liep achter de hallehuisboerderij van de molenaar en voor de boerderij, rechts op de ansicht, langs.

De toen nog ongestoorde boomgaard met weiland op de voorgrond zou jaren later worden bebouwd door een aantal bestaande vrijstaande woningen aan de zuidkant van de Molenstraat. Op de achtergrond steeds weer de boven alles uitreikende Ewaldenkerk, prominent aanwezig in het silhouet van het dorp Druten.

Tekst en foto van ansichtkaart uit archief Wil van den Dobbelsteen