Museumtuin De Tuun.
Museumtuin De Tuun. Foto: Museum Kasteel Wijchen

Kasteeltuin De Tuun is leerzaam

In de Tuun naast Kasteel Wijchen is veel te leren over hoe onze verre voorouders leefden en met welke middelen ze hun bestaan opbouwden. Zeer interessant en de moeite waard om een keer te komen luisteren, bij een Open Dag of tijdens een rondleiding. Meerdere vrijwilligers werken aan het onderhoud in de Tuun; er wordt geschoffeld en onkruid gewied om het geheel aantrekkelijk te houden voor bezoekers.

Door Elly Bruns


De Tuun is opgezet met Europese subsidie die in 1998 werd verkregen en is echt een poot van het Museum Kasteel Wijchen. De Tuun is ook een verlengde van de archeologische collectie van het museum en bestaat uit twee delen: de historische akkers/velden en de kruidentuin.

De Kruidentuin bevat kruiden voor keuken, ritueel, nuts, verf en geneeskrachtig gebruik. Bij elk kruid staat uitleg over de werking ervan.

De historische akkers en velden bevatten veel van de planten en bomen die van belang waren voor het leven in de IJzer- en Romeinse Tijd en de vroege Middeleeuwen, van pakweg 700 voor tot 1200 na Christus.

Heel veel kennis werd naar hier gebracht door de Romeinen, wat eigenlijk enorme techneuten waren, maar ze introduceerden hier het geld en beton. Ook leerden ze ons met welke granen brood gebakken kon worden. Het huidige roggebrood leek op het brood dat de armen vroeger aten, het witte brood was voor de rijken.

Het is boeiend hier rond te lopen en te horen vertellen dat hier alles staat – in plant- en kruidenvorm – wat de mens eeuwen geleden nodig had. Ingrediënten voor zalfjes en drankjes, mest, matrasvulling en rituele benodigdheden. Dingen waarvoor we nu naar een winkel gaan. Planten geven zo veel waar wij helemaal geen weet meer van hebben, zoals de groenbemester phaecelia: die geeft mest / humus in de grond, ook goed voor de andere planten, trekt bijen, wat weer goed is voor de bevruchting van appels. En er staat een notarisappel, vroeger gebruikt voor moes en jam. De snijbiet en de eeuwige moes (met een spinaziesmaak en heel voedzaam) en de kweepeer voor moes en likeur, die ook nog een heerlijke geur geeft. Kortom, veel te leren hier.

Info: www.museumwijchen.nl/museumtuin-de-tuun.