Tatiana Klinkert bij Kasteel Hernen.
Tatiana Klinkert bij Kasteel Hernen. Foto: John van Gelder

Wandelen in Maas & Waal: deel 6

Tussen de oevers van de rivieren gaan verschillende mooie wandelgebieden schuil. Routes gevormd door het water, de natuur en de mensen eromheen. In deze serie vertellen verschillende Maas & Walers over hun favoriete wandelroute in de streek. Dit keer trekken we er met Tatiana Klinkert op uit voor een wandeling over de landerijen in Bergharen en Hernen.

Door Ton van Hulst


In Hernen bevindt zich een fraaie wandelroute nabij de mooi gelegen Heerlijkheid en Bergharen. Een wandeling over deze route neemt gemiddeld twee uur in beslag. Met duidelijk zichtbare blauwe paaltjes aangegeven is er een traject uitgezet dat een lengte heeft van acht kilometer. In 2012 werd dit wandelpad geopend.

Tatiana Klinkert, kasteelmanager van Kasteel Hernen, vertelt enthousiast: 'Het is voornamelijk de afwisseling die mij zo boeit, en dan bedoel ik de verschillende landschappen die de wandelaar er kan zien, zoals prachtige vergezichten en dennenbossen, maar ook stukken boerenland. En niet te vergeten polders, rivierduinen en weteringen laten iedere keer een onvergetelijke indruk achter. Overal ruik je de natuur en hoor je het gekwetter en gefluit van diverse vogeltjes, die aangetrokken worden door de grote variatie in deze heerlijke omgeving met zijn zeer afwisselende vegetatie. Kortom: een wandeling met natuur en historie.'

Boerderij de Templet

In de nabijheid van het wandelpad liggen weteringen, een prachtige molen en boerderij de Templet. Deze naam voert hoogstwaarschijnlijk terug op de ridderorde van de Tempeliers, die in de dertiende en veertiende eeuw reizigers en pelgrims hielp en beschermde. Tevens voerden zij verschillende waterbouwkundige werken uit. In het kapelletje van de bedevaartsplaats op de Kapelberg staat een replica van een middeleeuws piëtabeeld.

Kasteel Hernen

Deze wandeling is bovendien uitstekend te combineren met een bezoek aan het historische Kasteel Hernen, waar overigens ook de wandelroute begint. Dit kasteel, dat eind jaren zestig als filmlocatie voor de Nederlandse serie ‘Floris’ fungeerde, is een zeldzaam voorbeeld van middeleeuwse architectuur, waarvan het authentieke karakter goed bewaard is gebleven. In Bergharen staat een tweetal kerken. De wandeling voert grotendeels over vlak terrein, maar voor rolstoelers is het pad niet goed toegankelijk.