Ingezonden brief van Bert Beuving

Haastige spoed is zelden goed, ook als het om fusie gaat

Waarom die haast? Waarom niet eerst de vragen beantwoorden die er zijn? Waarom niet eerst de gevraagde garanties op tafel? Voor mij is het wel duidelijk. Of is het inderdaad zo dat het de meeste mensen echt niet interesseert?
Kernachtig Druten was al lang een uitgesproken voorstander van fusie. Dat hebben we een tijd geleden opnieuw kunnen lezen in de paginagrote advertentie in de Maas&Waler. Ook CDA en Sociaal Maas en Waal zijn voorstander van een fusie. Welzijn Druten wil eerst een referendum, maar wordt genegeerd. En afgelopen week is ook duidelijk geworden hoe de dorpslijsten er over denken. Zij staan in principe positief tegenover een bestuurlijke fusie. Laten we eens kijken naar dat ‘in principe’. Voor de gezamenlijke dorpslijsten zijn de volgende uitgangspunten erg belangrijk:

Voldoende gemeten draagvlak onder inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties.

Lijkt mij heel terecht, onze mening telt.

Minimaal handhaving van het voorzieningenniveau en de dienstverlening.

Weinig ambitieus, wel realistisch dunkt me. De dorpen moeten dezelfde aandacht en ondersteuning krijgen als nu. Jazeker, en dat geldt natuurlijk ook voor de wijken.

Afstand tussen inwoners en politiek mag niet groter worden.

Natuurlijk, helemaal mee eens. Moet zelfs verkleind worden. De belangen van de verschillende dorpen moeten op een adequate manier behartigd worden binnen de gemeenteraad. Vanzelfsprekend, net als van de diverse maatschappelijke groeperingen natuurlijk.

Een fusie moet voor inwoners meer voor- dan nadelen hebben.

Uiteraard, waarom zou je anders alles overhoop halen.

Keuzes bij de inrichting van de nieuwe gemeente moeten op basis van gelijkheid worden gemaakt.

Natuurlijk, het mag geen overname zijn.

Goede voorlichting

Mooi hoor, al die uitgangspunten, maar bij elk daarvan vraag ik me af: hoe kom je er achter? Hoe weet je van elk punt in hoeverre er aan voldaan wordt? En dat vóór november? Neem bijvoorbeeld het eerste, het draagvlakonderzoek. Betrokkenheid is heel belangrijk. Een fusie raakt ons immers allemaal. Dat start bij goede informatie en communicatie. Als je draagvlakonderzoek goed wilt doen zal er dus eerst informatie moeten worden gegeven. Wat zijn de voor- en wat de nadelen, maar dan concreet en niet in vage termen? Wat loopt Druten mis als ze niet fuseert? En hoe wordt voorkomen dat Druten wordt ‘ondergesneeuwd’ bij fusie met het veel grotere Wijchen? Alleen dan, na goede voorlichting, mag worden verwacht dat men zinvol deel kan nemen aan het onderzoek.

Op z’n vroegst kan dat in september. Vervolgens moet de hele handel worden verwerkt, gewikt en gewogen in achterban en gemeenteraad. En dat allemaal binnen twee maanden, alsof er verder niets anders aan de orde is. Lijkt me niet reëel haalbaar, zeker niet wenselijk. Overigens, een besluit tot uitvoeren van een draagvlakonderzoek moet nog worden genomen – in september!

En dan nog één ander uitgangspunt als voorbeeld. Hoe vast te stellen of de afstand tussen inwoners en politiek niet groter wordt? Hoe komen we tijdig te weten dat door een fusie de gemeente niet nog meer een ver-van-min-bed-show wordt? Of liever nog: welke acties worden vastgelegd die er voor gaan zorgen dat ‘de gemeente’ er van en voor ons is? Ook dat lijkt me niet mogelijk binnen de twee maanden die de gepresenteerde routekaart biedt. Kortom, ook hier geldt: haastige spoed is zelden goed. Een gemeentelijke fusie is immers onomkeerbaar, dus laten we niet over één nacht ijs gaan.

Bert Beuving