In de moestuin

Het is tijd om in de moestuin van alles te oogsten; groenten en fruit, maar ook snijbloemen en kruiden. Ook bij kleinfruit, zoals zomerframbozen, aalbessen, zwarte bessen, kruisbessen, blauwe bessen en bramen, kunnen de vroege rassen al geplukt worden.

Pluk verder zoveel mogelijk gewassen, des te meer zullen ze produceren. Als je enkele vruchten rijp laat worden, zal de plant stoppen met zaad produceren. Op tijd oogsten geldt vooral ook voor courgettes. Laat deze niet langer worden dan 20 centimeter. Kruiden zoals Dille, Peterselie en Tijm kun je nu oogsten en invriezen.

Pot de uitlopers van aardbeien op om zo nieuwe planten te kweken.

Blijf ondertussen schoffelen en water geven. Geef bij droog weer regelmatig water, zo voorkom je dat de planten voortijdig doorschieten en zaad vormen waardoor ze taai en onsmakelijk worden. Het makkelijkste is het geven van water met een druppelslang of met een bewateringssysteem met regelbare druppelaars.

Overigens kan er deze maand niet alleen geoogst worden; voor groeiende en vorstbestendige groenten is dit de tijd om gezaaid te worden.