Ingezonden brief over de vorderingen van de mogelijke fusie tussen Druten en Wijchen

De colleges van B&W van beide gemeenten willen een bestuurlijke fusie, hierbij gesteund door de provincie Gelderland. De ambtenaren van beide gemeenten werken al samen in één ambtelijke organisatie. De gemeenteraden moeten nu besluiten of de fusie er gaat komen.

Nu doen de bestuurders er alles aan om te laten zien dat het hele proces zeer democratisch is. Ze blijven de burgers informeren en doen voorkomen alsof de inwoners invloed hebben op de te nemen beslissing: wel of geen fusie.

De bewoners van beide gemeente mogen en kunnen niet meebeslissen over de voorgenomen plannen van de bestuurders. Aan een (reeds plaatsgevonden) enquête in De Gelderlander hechten de bestuurders geen waarde. Een referendum (voor of tegen) vindt men te kort door de bocht.

Samengevat komt het op het volgende neer: de fusie komt er gewoon. Een negatieve uitslag van een eventuele draagvlakpeiling heeft echt geen invloed op het al genomen besluit.

Gelukkig passen de beide gemeenten goed bij elkaar qua structuur en denkwijze. Een mooi voorbeeld is het heffen van de toeristenbelasting... wat een eensgezindheid.

Sjoerd Breimer,
Druten.