Ingezonden brief over de vorderingen van de mogelijke fusie tussen Druten en Wijchen

Op 2 juli zou de petitie aan Burgemeester en College aangeboden worden, maar is onder het mom van Corona tegengehouden. Op 7 juli was er een informatieavond voor de gezamenlijke gemeenteraden. Die heeft duidelijk gemaakt waarom. De petitie bestaat officieel nog steeds niet. De intentie is, over een half jaar het fusieadvies aan de provincie op te sturen, ondanks een petitie van 1800 Drutenaren voor een referendum. In dat half jaar, blijft er slechts één maand over om een draagvlakonderzoek te doen. daarna is er geen weg meer terug! Dan is de fusie of herindeling een feit!

Er moet een draagvlakonderzoek gehouden worden met minimaal een representatieve hoeveelheid van de Drutenaren. Hoe groot is die hoeveelheid straks, want 1800 handtekeningen heeft de gemeenteraad nog niet overtuigd van een referendum. Met welke hoeveelheid willen zij dan de bevolking van Druten overtuigen van de zin van een herindeling?

Deelnemers mogen alleen zeggen wat zij voor de fusie belangrijke onderwerpen vinden. Zij moeten geen informatie willen hebben over hoe een toekomst met of zonder herindeling er uit zou zien. Zij krijgen geen keuze voor of tegen.

Er moet van BZK ook een mening gevormd worden hoe onze gemeente er nu voor staat en een visie moet geschreven worden hoe de toekomst van onze gemeente zal worden met en zonder herindeling. Het advies is daar maatschappelijke organisaties, buurgemeenten en inwoners bij te betrekken. Het college zal gevraagd worden zo’n herindelingsontwerp te maken, maar het is niet de verwachting dat onze gemeenschap echt erbij betrokken wordt, daar is, binnen die maand, helemaal geen tijd voor.

Volgens Kernachtig Druten kan het door de ambtenarenfusie nog sneller! Een herindelingsontwerp gaat erover of een gefuseerde gemeenteraad beter voor de gemeente Druten kan zorgen dan de huidige gemeenteraad. De gedane ambtenarenfusie maakt dat helemaal niet sneller. Men wil koste wat het kost voorkomen dat er reguliere verkiezingen gehouden moeten worden vóór de herindeling. Men zou anders wel eens afgerekend kunnen worden op het voornemen van een herindeling.

Is dit in ons belang, terwijl het betrekken van de inwoners als een verplicht nummer wordt gezien? Het voordeel zou zijn meer bestuurskracht in de regio bij onderwerpen als plaatsing windmolens en verdeling woningbouw. Een 2/3 meerderheid vanuit Wijchen kan besluiten alle windmolens in de gemeente Druten te plaatsen en alle nieuwe woningen in Wijchen. Bij één grote gemeente voor Maas en Waal zouden de stemmen in de gemeenteraad veel gelijkwaardiger zijn en zou men dus elkaar structureel nodig hebben om voor het gehele gebied te zorgen. Alle Maas en Waal gemeenten zouden dat tot een verkiezingsonderwerp moeten maken bij de volgende reguliere gemeenteraadsverkiezingen, zodat alle inwoners van Maas en Waal zich daarover uit kunnen spreken.

Joop Lodder