Ingezonden brief over de vorderingen van de mogelijke fusie tussen Druten en Wijchen

Met belangstelling heb ik afgelopen dinsdagavond 7 juli de beraadslaging van beide gemeenteraden over de bestuurlijke fusie gevolgd. Het was via een livestream verbinding goed te volgen en ik moet zeggen prima verzorgd en voorzien van deskundige voorlichting door Hans van de Werf van bureau Berenschot.

In de loop van de avond werd door van der Werf diverse keren benadrukt dat breed draagvlak onder maatschappelijke partijen en bevolking van groot belang is om tot een geaccepteerde beslissing te komen. Dat een uitgebreide enquête of een referendum hier goede middelen voor kunnen zijn. Hij gaf verder aan dat een goede open en duidelijke voorlichting voor alle maatschappelijk betrokken partijen en inwoners daarvoor van groot belang is.

Doch ondanks de vele beloften en toezeggingen die de afgelopen periode door de politiek gedaan zijn, heb ik nog van geen enkele partij vernomen wat de voordelen en de nadelen zijn. Op een enkele gemeenplaats na dat een grotere gemeente beter zou zijn voor de slagkracht van die nieuwe gemeente? Maar duidelijkheid, ho maar, en over de nadelen voor de burger wordt al helemaal niet gesproken. Het is ook absoluut niet zo dat inwoners van Druten een hekel zouden hebben aan inwoners van Wijchen, of andersom. De onderlinge verstandhoudingen zijn zelfs zeer goed te noemen, maar we moeten wel goed geïnformeerd worden en vooraf weten waar we aan beginnen!

Wat schetst mijn verbazing als ik dan toch van diverse politieke partijen hoor dat een referendum ongewenst is, omdat er dan alleen maar met ja of nee kan worden geantwoord. In mijn ogen gaat het daar toch over? We doen het wel of we doen het niet!

Even later werd pijnlijk duidelijk gemaakt waarom een referendum niet gewenst wordt. Raadslid Johan Wiersma van oppositiepartij CDA uit Druten, vertolkte het heersende standpunt als volgt: “Een referendum zou heel goed tot een ‘nee’ kunnen leiden. Dat is de reden dat wij geen referendum willen” !! Duidelijker kan het uitgangspunt tegen een referendum niet uitgesproken worden. Wat een minachting voor de kiezer.

Mijn conclusie is dat er achter de schermen eigenlijk al is beslist dat de fusie er hoe dan ook moet komen. Verder wordt de tijdsdruk nu plots aangevoerd als een belangrijk element. Er moet nu een principebesluit worden genomen vóór september dit jaar en als dit positief is, is er vrijwel geen weg meer terug. Ik zou zeggen, mede gelet op de coronaperikelen, doe er een jaartje langer over.

Als ik het geheel overzie, kan ik mij toch niet aan de indruk onttrekken dat het gaat lijken op een volksverlakkerij en dat de inwoners toch vooral als stemvee worden gezien.

Henk Diebels, Druten