In gemeente West Maas en Waal haalt Avri het afval op.
In gemeente West Maas en Waal haalt Avri het afval op. Foto: Frans Luijendijk

Afvalstoffenheffing gaat omhoog

WEST MAAS EN WAAL – Het lijkt een herhaling van zetten: ook volgend jaar gaat het tarief van afvalinzamelaar Avri omhoog: 44 euro, waarvan 12 euro om de reserves van Avri op peil te brengen.

Door Addy de Meij


Wethouder Ton de Vree stelt de raad voor om akkoord te gaan met de verhoging, minus het bedrag van 12 euro. Ter compensatie gaat het tarief van het restafval omlaag van 1,20 naar 1 euro per zakje. Hoe deze aanpassing voor de grijze restafvalkliko’s wordt berekend, is nog niet duidelijk.

Vervuilde partijen

Avri komt tot deze verhoging, omdat het afval volgens hen nog niet netjes genoeg door inwoners gescheiden wordt. Dat zorgt voor vervuilde partijen waar Avri niets mee kan en dan gaat het naar de verbrandingsoven. Het kóst dus in plaats van dat het iets opbrengt. Afgezien daarvan zijn de grondstoffenprijzen flink gedaald, oud papier levert bijvoorbeeld steeds minder op, zo luidt het verhaal van de afvalinzamelaar.

Anderzijds wordt er in West Maas en Waal veel beter gescheiden dan voorheen: Gemiddeld nog slechts 75 kilo per jaar restafval per jaar, aldus wethouder Ton de Vree. Dat zouden we in onze portemonnee mogen merken, ‘ook al zijn onze tarieven nog steeds onder het landelijk gemiddelde’, aldus De Vree.

Bezwaar

Al met al zou volgens Frans van Echteld (FD) het afvalstoffentarief, inclusief de verhoging, in twee jaar tijd omhoog gaan met zo’n 100 euro, en ‘dat valt echt niet meer uit te leggen aan de bewoners. We moeten hier serieus mee aan de slag’. Ook Ellen Jagtenberg (VVD) tekent bezwaar aan, en doet de suggestie dat Avri eerst maar eens in eigen huis naar extra geld moet zoeken: ‘Avri moet zelf sparen, creatief zijn, misstanden in eigen huis niet door de burger laten financieren’.
De gemiddelde afvalstoffenheffing in West Maas en Waal bedraagt in 2020 253 euro, in 2021 zou dat bedrag stijgen naar 297 euro. Donderdag 25 juni staat dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraadsvergadering.