Dienstverlening moet beter door fusie

DRUTEN - Afgelopen voorjaar kreeg de gemeenteraad van Druten van burgemeester en wethouders een informatienota over de Werkorganisatie Druten Wijchen (WDW) en de mogelijke bestuurlijke toekomst van de gemeenten Wijchen en Druten. Een van de onderdelen betrof de resultaten van de dienstverlening aan het bestuur van Druten Wijchen en regionale kracht.

Door Piet Zeeuwen

De raden van Druten en Wijchen wilden het succes van de Werkorganisatie Druten Wijchen afmeten aan de doelstellingen met een externe werking, te weten beter (verhogen van kwaliteit van dienstverlening) en sterker (verbeteren van de bestuurlijke kracht van Druten en Wijchen in en met de regio). Daartoe werd een kwaliteitspanel samengesteld.

In het kwaliteitspanel zitten uit de Drutense Raad: Claudia Barten, Mustafa Enkür en Willie Cornelissen. Uit de Wijchense Raad hebben Renate Loermans, Roel Boumans en Johan de Kievit hierin plaatsgenomen. De beide colleges van burgemeester en wethouders werden vertegenwoordigd door Sjef van Elk (Druten) en Paul Loermans (Wijchen).

Respons collegeleden

Uit de respons van de collegeleden is op te maken dat zij vinden dat de regionale bestuurskracht is toegenomen. Voor de raadsleden geldt dat in beperktere mate. Voor de kwaliteit van stukken is een steekproef gedaan, waarbij tien stukken langs de ‘meetlat goede voorstellen’ werden gelegd. De meetlat is een lijst met 39 aspecten waaraan een score kan worden toegekend. Gemiddeld scoren de stukken uit de steekproef 77,5 procent op de criteria van de meetlat. Er zijn uitschieters naar boven en naar beneden.

Voortgang raadsvragen

Eenmaal per kwartaal worden de termijnen van de beantwoording van raadsvragen bekeken. Er zit een heel licht stijgende lijn in de afhandelingstermijn.