Ticket to Ride is een van de favorieten.
Ticket to Ride is een van de favorieten. Foto: Aafke Labout

Massaal aan de spelletjes

MAAS EN WAAL - De Volkskrant schreef in december al dat bordspellen in opmars waren, vooral onder volwassenen. 'De gamende mens zoekt het gezelschap weer op, in real life, als compensatie voor de eenzame schermuren', aldus de krant. En toen moest de coronacrisis nog komen. Sindsdien heeft de verkoop van bord- en kaartspellen een vlucht genomen. De Maas&Waler zocht uit welke spellen populair zijn.


Met name de afgelopen periode zijn spellen herontdekt. Zowel in winkels als webshops vlogen de bord- en kaartspellen de winkel uit. Ook bij Andrea Arends van Bruna Druten gingen de afgelopen weken veel meer spellen over de toonbank dan normaal in deze tijd van het jaar. 'We verkopen met name spelletjes voor kinderen, waarbij onder andere Halli Galli, Regenwormen en Beverbende populair zijn. Wat we ook veel verkocht hebben is het spel Exit, een escape room spel voor thuis', aldus Andrea. Populair zijn daarnaast Monopoly, Ticket to Ride, Kolonisten van Catan, en spellen als Qwixx en Skip-Bo.

Favoriet

Een rondvraag onder vrienden en bekenden levert een zeer divers overzicht van 'leuke spelletjes' op. Toch zijn hier ook enkele favorieten zichtbaar: naast de al eerder genoemde spellen worden ook Carcassonne en Uno graag gespeeld. Het kaartspel Skip-Bo is verreweg favoriet.

Het mooie is dat het spreekwoord 'zoveel mensen, zoveel wensen' bij de keuze voor spelletjes zeer van toepassing is. Sommigen zweren bij het klassieke Ganzenbord, of 'gouwe ouwen' als Rummikub en Scrabble. Anderen kiezen voor een van de vele strategische spellen die er anno 2020 zijn. Ze zijn er in alle soorten en maten, voor jong en oud, waarbij iedereen zich wel in één van de diverse verhaallijnen kan vinden. Van het aanleggen van spoorlijnen, het bouwen van een berenpark, of het veroveren van de wereld, tot het leggen van Portugese tegels en het uitbannen van een pandemie.

Kortom, genoeg keuze om lange zomeravonden, regenachtige weekenden en vakanties op een gezellige manier door te komen. Veel spelplezier!