Ingezonden brief door Joop Lodder


Wie is Patrick Huisman dan wel dat hij de burgers van de gemeente Wijchen en Druten ongeschikt acht te oordelen of een fusie tussen gemeenten goed voor hen is? Wie is hij om een enquĂȘte van De Gelderlander af te doen met 'mensen houden niet van veranderingen'? Wanneer informeert hij als journalist de lezers over belangrijke onderwerpen zoals de fusie?

Dat is nodig aangezien de coalitie, met Kernachtig Druten voorop, het hier niet over wil hebben. De conclusie is terecht, dat de mensen van Druten geen informatie hebben over voor- en nadelen van een politieke fusie.

Alle partijen, inclusief deze krant, wilden in het verleden geen tijd en moeite besteden aan dit onderwerp. Nu is er wel aandacht voor, en mag verwacht worden dat alle partijen ruimte krijgen om hun mening te geven en informatie te verstrekken.

In de afgelopen jaren is verschillende malen in de raad de vraag gesteld wat de voordelen van een fusie zijn. Daar is steeds geen concreet en duidelijk antwoord op gekomen. Patrick Huisman had uit kunnen zoeken waarom de partijen de discussie niet aangaan en de mensen van Druten niet willen informeren. De burgers van Druten zijn volgens de coalitie niet geschikt om argumenten te begrijpen, te wegen en daarover te stemmen. Hoe durven ze dat te denken!

Gerard Worm van Kernachtig Druten vindt de Drutenaren daarvoor ook niet geschikt. Hij wil het op een hoger niveau onderzocht hebben! En dat hogere niveau zijn dus alleen de ondernemers en de leiders van andere organisaties. Dat is ten minste een breed geschoold kader.

Het voorkomt dat je uit moet leggen waarom er meer zeggenschap is bij 'opschalen' en een minderheid in de raad na een fusie, dan bij directe verantwoordelijkheid in de door hen geleide coalitie. Het is onmogelijk uit te leggen, want het is niet zo. De Drutenaren prikken daar gelijk doorheen, en dus zouden ze bij een referendum nee kunnen zeggen.

Het zou de heren Huisman en Worm sieren als ze de Drutenaren echt uitleggen wat de voor- en nadelen van een politieke fusie zijn. Deze krant en/of De Gelderlander zijn daar uitstekende middelen voor, maar ook een per wijk georganiseerde informatieavond zou geschikt zijn.

Het is goedkoper dan een niet-wetenschappelijk rapport laten schrijven door een duur betaald onderzoeksbureau, wat uiteindelijk alleen mag concluderen wat de coalitie vindt.