Afbeelding
Foto: Jana van Delft

Ingezonden artikel fusie gemeente Druten en Wijchen

Fusie gemeente Druten en gemeente Wijchen

Met enige verbazing nam ik kennis van het advies door bureau Tiem, dat er binnen 3 jaar een fusie tussen de gemeenten Druten en Wijchen afgerond zou kunnen zijn.

Het zal best een gedegen onderzoek zijn geweest, maar er is de inwoners van beide gemeenten tot nog toe niets gevraagd.

Het grote probleem dat ik dan ook met dit advies heb, is dat de politiek dit allemaal over de ruggen van de inwoners wil beslissen. Onze gemeentelijke bestuurders zullen hierover zeggen dat alles via democratische lijnen gevolgd wordt, maar tijdens de verkiezingen destijds is er door geen enkele partij met een woord gerept over deze fusie.

En om nu deze fusie er maar door te jassen zonder alle stemgerechtigde inwoners in de gelegenheid te stellen hun mening te geven, geeft me een onbestemd gevoel. Vele gemeentegenoten hebben hier hun ernstige twijfels bij en ook vanuit het Wijchense klinken bezorgde geluiden, dus alle reden voor onze bestuurders om alle inwoners eerst eens goed te informeren.

Want een dergelijke fusie is met voorsprong de grootste beslissing in de geschiedenis van beide gemeenten. Maar men moet wel goed beseffen dat er daarna is er geen weg meer terug is!

Dus nu eerst een goed gedegen onderzoek bij de stemgerechtigde inwoners gaan doen, b.v. middels een referendum, en is er dan een meerderheid vóór een fusie, dan kan er een democratisch gedragen en verantwoorde beslissing worden genomen.

Vóór het raadplegen van de inwoners dient er dan wel goed gedetailleerd worden uitgelegd wat de voor- en nadelen van zo’n fusie zijn, ook op financieel gebied.

Waar komt het gemeentehuis? Hoe komt de gemeenteraad eruit te zien? Hoe zal de stemverhouding tussen Druten en Wijchen worden? Heeft Druten straks net zoveel te zeggen als Wijchen of komen ze er maar wat bij te hangen (Wijchen heeft tenslotte meer dan het dubbele aantal inwoners)? Krijgt de nieuwe gemeente een andere naam? En wat te denken van het grote aantal extra kilometers die de inwoners en ambtenaren straks moeten gaan maken?

Kortom vele vragen, maar voor draagvlak zal hier toch duidelijkheid over moeten zijn.

En waarom komen Beuningen en West Maas en Waal er niet bij? Of kunnen die later aansluiten?

Henk Diebels, Druten