Deelnemers aan het Wandelcafé.
Deelnemers aan het Wandelcafé. Foto: Stichting Maas en Waal in beweging

Verjaardag Wandelcafé stilletjes voorbijgegaan

MAAS EN WAAL – Wekelijks een uurtje wandelen met een groep inwoners uit eigen dorp, om gezond leven en bewegen te stimuleren. Dat is wat Stichting Maas en Waal in Beweging met het lanceren van ‘Wandelcafé Maas en Waal’ wilde bereiken. Dat die opzet geslaagd is, blijkt uit het feit dat binnen het jaar in álle kerkdorpen van de gemeenten Druten en West Maas en Waal een wandelgroep actief is. Met de start van Afferden en Altforst, eind februari, was de lijst compleet. Eind maart vierde het Wandelcafé zijn eerste verjaardag. Een moment dat vanwege de coronamaatregelen stilzwijgend voorbij is gegaan.

Het Wandelcafé is bedacht door Oefentherapie Maas en Waal, stichting MeerVoormekaar en GGD Gelderland-Zuid, en wordt uitgevoerd door Stichting Maas en Waal in Beweging. Deelnemers aan het Wandelcafé wandelen wekelijks een uurtje langs een door vrijwilligers uitgezette route in en rondom het dorp. Er werd begonnen op vier locaties, maar al snel waren in alle dorpen een of meerdere wandelgroepen actief.
De wandelactiviteit wordt per dorp vormgegeven door een of meerdere ‘kartrekkers’; mensen die de route uitzetten, de groep begeleiden en voor een locatie zorgen om naderhand gezamenlijk wat te drinken.

De Wandelcafés per dorp kennen verschillende samenstellingen: mannen, vrouwen, jonger of wat ouder, werkzaam of niet meer werkzaam. Iedereen is welkom om deel te nemen.
De kracht van het concept is de laagdrempeligheid. Meedoen is gratis, en van te voren aanmelden is niet nodig. De wandelingen zijn ongeveer 5 kilometer lang, en zo nodig worden de deelnemers gesplitst in een vlotte en wat minder snelle groep. Naderhand kan gezamenlijk een kop koffie of thee worden genuttigd. Afgezien van dat uurtje bewegen, blijkt ook de gezelligheid onderling voor veel deelnemers een reden om mee te wandelen. De activiteit is tevens kans om andere inwoners te ontmoeten en het dorp op een andere manier te leren kennen.
In verband met het coronavirus gaan de diverse Wandelcafés in Maas en Waal momenteel niet door, maar worden hervat zodra het weer kan. Voor meer informatie over de Wandelcafés, zie: www.bendefit.nu.

Afbeelding