Buurtbemiddeling

MAAS EN WAAL – Een recordaantal, zo becijferde de stichting Sterker Sociaal Werk het resultaat van Buurtbemiddeling Beuningen, Druten en West Maas en Waal over 2019. Want maar liefst 94 aanvragen voor buurtbemiddeling bereikten de organisatie, het hoogste aantal in de tien jaar dat Buurtbemiddeling bestaat. De verwachting was 75 aanmeldingen, die werd met 94 ruimschoots overschreden.

Door Addy de Meij

Enkele gegevens, geselecteerd uit het jaarverslag 2019 dat Sterker Sociaal Werk aan de betrokken gemeentecolleges heeft aangeboden. Van de 94 geschillen zijn er ongeveer 74 opgelost. Waarover je ruzie kan hebben met de buren: afgelopen jaar waren er 28 kwesties over geluidsoverlast op te lossen, 21 klachten over tuingrondverschil, en er waren 19 verstoorde relaties te bemiddelen. ‘Er waren 16 casussen waarbij er sprake was van psychiatrie of waarbij hulpverlening betrokken was. In 7 casussen waren statushouders betrokken als één van de buren, een kleine stijging ten opzichte van 2018. Deze meldingen zijn complexer qua taal en cultuurverschillen. Opvallend is dat deze zaken allemaal zijn opgelost. Vaak blijkt dat buren elkaar niet of nauwelijks kennen. Bij deze bemiddelingsgesprekken wordt altijd een tolk ingezet.

Coaching

In 2019 is twee keer coaching ingezet. Coaching wordt ingezet als een van de buren (nog) niet in gesprek wil met de ander, of om inzicht te geven in het eigen gedrag rondom de burensituatie. Achter de harde cijfers zitten vaak heel persoonlijke verhalen en unieke situaties’. Verdeeld over de kernen: in Beuningen vorig jaar de meeste aanmeldingen (35) en in het naastgelegen Weurt (1) en Winssen(1) de minste. Opvallend was ook de daling van het aantal aanmeldingen in West Maas en Waal, (32 in 2016 en 22 in het afgelopen jaar). In Beuningen (28) en Druten (14) werd het afgelopen jaar vaak zelf initiatief opgenomen voor buurtbemiddeling. In tegenstelling tot West Maas en Waal, daar 3 van de 22 aanmeldingen.