PinksterVaria wordt verplaatst.
PinksterVaria wordt verplaatst. Foto: Reinier Jansen

Evenementen verplaatst naar 2021

MAAS EN WAAL - Vorige week werd bekend gemaakt dat alle evenementen in ieder geval tot 1 september 2020 niet doorgaan in verband met corona. Hiermee is definitief een streep getrokken door alle festivals, braderieën en andere talrijke evenementen in het Land van Maas en Waal en de rest van Nederland.

Voor veel organisaties is dit een grote domper, maar de gezondheid en veiligheid van de bezoekers en organisatie staat voorop geven de meesten aan. Hieronder de eerste reacties van diverse grote evenementen in de regio.

Pinkstervaria

Voor het eerst in 42 jaar geen PinksterVaria in Altforst. Ooit ontstaan om het schoolreisje van de kinderen van de basisschool te bekostigen en uitgegroeid tot een jaarlijkse happening gedurende het Pinksterweekend. Het zal voor veel inwoners van Altforst en de organisatie dit jaar een heel bijzonder pinksterweekend worden. In plaats van het drukste, en één van de gezelligste weekends van het jaar, zal er dit jaar rust heersen. De organisatie is blij met de lange en goede relaties met de meeste leveranciers. Het overgrote merendeel van hen heeft begrip getoond voor de situatie en zorgt er mede voor dat deze afgelasting niet al te grote financiële gevolgen heeft. Hierdoor kan de organisatie alvast uitkijken naar de 42e editie in 2021.

Wiellawaai en Dag van Leeuwen

Ook de organisatie van Wiellawaai en de Dag van Leeuwen heeft met pijn in het hart de editie van 2020 moeten verplaatsen naar 2021. Het is een grote teleurstelling binnen de organisatie, maar desondanks staat men achter het besluit van de overheid. De gezondheid van de bezoekers, vrijwilligers, sponsoren en overige betrokkenen wordt als prioriteit gesteld. De vierentwintigste editie is verplaatst naar 2021 en zal plaatsvinden op 2, 3 en 4 juli in Beneden- Leeuwen.

Down The Rabbit Hole

De voorbereidingen voor het driedaagse festival Down The Rabbit Hole waren in volle gang. De organisatie maakt zich nu op om op volle kracht vooruit te gaan richting 2021. Down The Rabbit Hole is aangesloten bij de ‘Bewaar je ticket, geniet later’-regeling die door de hele culturele sector gedragen wordt. Hierdoor blijft het ticket geldig voor Down The Rabbit Hole 2021, dat op 2,3 en 4 juli 2021 plaatsvindt.

Dag én Avond van Druten

Op 6 augustus zou de vijfenveertigste editie plaatsvinden van De Dag van Druten. In 1975 begon Drumito, de winkeliersvereniging in die tijd in Druten, met onder meer een skelterrace en caféfeest. Direct opvolgend ging de fietsvierdaagse in Nijmegen van start. Men zocht daarvoor pleisterplaatsen. Druten werd aldus een halteplaats in de Nijmeegse Fietsvierdaagse. Op de eerste donderdag van augustus deed het fietspeloton Druten aan, zo werd de Dag van Druten geboren. De Nijmeegse Fietsvierdaagse is al jaren ter ziele, maar de Dag van Druten bleef. Twee jaar geleden kwam er De Avond van Druten bij. De organisatie kijkt nu vooruit naar 2021 en hoopt iedereen dan in goede gezondheid te mogen verwelkomen.

Zeeltje Rock

De achtentwintigste editie van Zeeltje Rock wordt uitgesteld naar 2021. 'Wij balen hier ontzettend van, immers we hadden een geweldig programma staan en de kaartverkoop liep beter dan ooit', laat de organisatie weten. Desondanks is men achter de schermen druk bezig om zoveel mogelijk geboekte bands over te zetten naar 2021. 'Daarnaast maken we momenteel een plan voor de reeds gekochte combi- en dagkaarten. Dat heeft even tijd nodig, we hopen dat onze bezoekers dit zullen begrijpen. Wat vast staat is dat aangekochte tickets geldig blijven voor de editie van 2021.'

Dijkensport

Hoewel het Dijkensport weekend nét na 1 september gepland staat, heeft de organisatie -met pijn in het hart- besloten de eenentwintigste editie niet door te laten gaan. Het grootste sportevenement van deze regio stond gepland op 4, 5 en 6 september. In de 'anderhalve meter samenleving' is het onmogelijk om zo'n weekend te organiseren, aldus de organisatie. De eenentwintigste editie staat nu gepland op 3, 4 en 5 september 2021.