Sociaal Maas en Waal: vang vluchtelingenkinderen op in Druten


DRUTEN - Als het aan de fractievoorzitter van Sociaal Maas en Waal (SMW), Diny Uitdehaag, ligt gaat Druten net als nog dertig andere Nederlandse gemeenten een aantal vluchtelingenkinderen die nu nog in Griekenland zitten, opvangen in gastgezinnen.

Door Piet Zeeuwen

Uitdehaag: 'Op dit moment voltrekt zich op enkele Griekse eilanden en aan de Griekse grenzen met Turkije een almaar verdiepende humanitaire crisis. In de overbevolkte kampen leven namelijk veel alleenstaande kinderen onder erbarmelijke en vaak ook beschamende omstandigheden.' Daarom diende haar fractie een motie in tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag.
Griekenland deed onlangs een oproep aan de Europese lidstaten om in ieder geval 2.500 van de meest kwetsbare vluchtelingen, de alleenstaande minderjarigen, op te vangen.
Een aantal Nederlandse organisaties zoals Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children vroeg Nederlandse gemeenten de vorming van een 'Çoalition of the willing’ die in totaal 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen op zouden willen gaan vangen.

Steun

Sociaal Maas en Waal is van mening dat het aan de nationale overheid is om te voorzien in de opvang van vluchtelingen en dat Druten daaraan naar vermogen en met inachtneming van lokale verantwoordelijkheden zou kunnen bijdragen. De motie kreeg afgelopen donderdag de steun van alle raadsfracties. Diny Uitdehaag: 'Ik vind dit een mooi signaal van solidariteit van de gehele raad van Druten.'