Zorgelijke tijden voor ondernemers, maar de liefde voor het vak blijft.
Zorgelijke tijden voor ondernemers, maar de liefde voor het vak blijft. Foto: Gerard van den Brand

Agrarisch Geluid van ZLTO Maas en Waal

Werken met coronamaatregelen in land- en tuinbouw

Door Jeannette van Rossum

MAAS EN WAAL - We leken het even vergeten te zijn; gezondheid en voedsel zijn primaire levensbehoeften. De coronacrisis maakt pijnlijk duidelijk wat in de samenleving écht belangrijk is, en zet ons met beide benen op de grond. De jachtige 24-uurs economie, van overvloedig consumeren, reizen, status en carrière, brokkelt af. We gaan weer terug naar de basis; gezondheid en saamhorigheid in eigen gezin en omgeving. Voedsel en werken in de land- en tuinbouw komen in een ander daglicht te staan.

De export van voedsel is door het coronavirus danig geslonken. Voor telers en boeren, die het veel moeten hebben van afzet in het buitenland, heeft dat grote gevolgen. Een autofabriek kan zijn productie stilleggen. Maar de groei van gewassen of de productie van melk en vlees stopt niet op op een bepaalde datum of door een quarantaine maatregel. Dus het werk en de productie bij boeren en telers gaan gewoon door.

Allereerst werd in stallen, kassen en op het land de inzet van voldoende en goed personeel een uitdaging. Gerard van den Brand, aardbeienteler en voorzitter van LTO landelijke gewascommissie aardbeien in Altforst, ondervond het aan den lijve: 'De deur van mijn bedrijf zit op slot, en we houden ons aan de 1,5 meter regel. Een aantal vaste medewerkers komt niet, en buitenlandse werknemers willen of kunnen niet aan de slag, uit angst of door reisbeperkingen. Daardoor hebben we nieuwe medewerkers rondlopen. Die hebben inwerktijd nodig en dat brengt extra kosten met zich mee. De hele branche heeft daar last van.'

De gevolgen voor de lange termijn zijn volgens hem nog moeilijk te voorspellen. 'We zijn nu aan het oogsten. Mensen bestellen hun boodschappen op dit moment veelal online, en komen minder vaak in de supermarkt. Dat heeft invloed op de verkoop. Aardbeien staan bij de meeste mensen niet standaard op het boodschappenlijstje, maar vallen onder impuls aankopen. Ook de horeca neemt nu niets af, en de export is op dit moment veel minder. Iedereen is voorzichtig en de meeste inkopers kopen nu in met dagprijzen. Onze sector is benieuwd hoe de afzet eind april, begin mei gaat verlopen, als de grootste hoos aardbeien geoogst gaat worden. Komt de prijs dan niet flink onder druk te staan? Ik vraag me af of het nog als vroeger wordt. Intussen proberen we positief te blijven', aldus Van den Brand.

Nadenken over voedsel

Zorg, onderwijs en voedselvoorziening blijken nu cruciale sectoren. Een goed functionerende samenleving moet deze voorzieningen optimaal op orde hebben. Hier ligt een taak voor overheid én consument. Waardeer de mensen die werken in de zorg en het onderwijs, en denk na over je voedsel.

Het kopen bij de lokale ondernemers kreeg de afgelopen weken een opleving. Dat geeft blijk van een andere kijk op ons dagelijks eten. Tenslotte is niks vanzelfsprekend.