Snoeiafval kan tijdelijk bij Joop Rodenburg worden gebracht.
Snoeiafval kan tijdelijk bij Joop Rodenburg worden gebracht. Foto: John van Gelder

Opruimwoede zorgt voor drukte bij milieustraten en kringloop

MAAS EN WAAL - Het is een nuttige bezigheid voor veel mensen die nu thuiszitten: de zolder of schuur opruimen. Er heerst corona dus we ruimen eens lekker op. Zo lijkt het te werken. Het gevolg: files voor de milieustraten, overvolle afvalcontainers en kringloopwinkels die bijna omkomen in de boeken, spellen en ander 'klein spul'.


Op de milieustraat in Druten is het op zaterdag een drukte van belang. Althans, voor de poort. Er geldt een streng toegangsbeleid: er worden niet meer dan vijf auto's op het terrein toegelaten. En dat terwijl juist nu mensen van hun afval af willen. Reden om drie weken terug met verkeersregelaars te gaan werken, en op de parkeerplaats een wachtrij te vormen. 'Anders loopt het doorgaande verkeer op de Van Heemstraweg vast.' Er wordt vooralsnog niet besloten om de openingstijden te verruimen. Wel is er in Druten een extra punt voor snoeiafval. Inwoners kunnen hiervoor op zaterdagen terecht bij Joop Rodenburg.

Afvalinzameling

Het effect van het thuisblijven is ook in de afvalinzameling terug te zien, meldt Dar. De hoeveelheid gft-afval steeg met 28 procent ten opzichte van maart 2019, en voor plastic+ gaat het om een stijging van 14 procent. De hoeveelheid restafval is met 17 procent gestegen, en dat zorgt ervoor dat ondergrondse containers sneller vol zitten dan normaal. Dar geeft aan volle containers zo snel mogelijk te legen, maar kan niet voorkomen dat inwoners soms hun zakken niet meer kwijt kunnen. Is een container vol, maak hier dan melding van via www.dar.nl. Ook de textielcontainers zitten op dit moment vol, omdat verwerkers de grote bergen textiel niet aankunnen. Dar vraagt inwoners dan ook om hun textiel nog even thuis te houden.

Milieustraten

Bij de milieustraten van Joop Rodenburg in Druten en De Ruiter BV in Beneden-Leeuwen is het aantal bezoekers flink gestegen. 'De drukte begon rond 16 maart, toen de coronamaatregelen werden aangescherpt', vertelt Joyce Lamers - Rodenburg. 'Met name doordeweeks is het verschil duidelijk merkbaar. We zien ook dat mensen meer grofvuil en tuinafval komen brengen dan anders. Toch denk ik dat dat ook deels door het mooie weer komt.'

Kringloopwinkel

Co van Lith, van Kringloop De Oude School, beaamt dat er een opruimwoede heerst. 'Het is natuurlijk hartstikke fijn dat we spullen krijgen, maar momenteel zitten we tot de nok toe vol. Zelfs ons magazijn puilt uit. In Wijchen moesten we vorige week mensen die spullen kwamen brengen zelfs terugsturen. We konden het gewoonweg niet meer kwijt.' Hoewel de meeste spullen die worden ingebracht bruikbaar zijn, ervaart Co ook dat er veel spullen worden 'gedumpt'. Tijdens, maar ook buiten openingstijden. 'Als wij het maar kwijt zijn, lijkt de gedachte van sommigen. En dat is wel jammer. Op die manier zitten wij met de rommel.' Het aantal bezoekers is bij de drie vestigingen van de kringloopwinkel aardig gelijk gebleven. 'Men komt voornamelijk boeken, spellen en puzzels halen. En het voordeel van onze winkels is, dat ze groot genoeg zijn om voldoende afstand te houden.'