Een testteam van GGD Gelderland-Zuid staat klaar.
Een testteam van GGD Gelderland-Zuid staat klaar. Foto: GGD Gelderland-Zuid

Teststraat voor zorgmedewerkers geopend

NIJMEGEN - Sinds vorige week maandag test GGD Gelderland-Zuid medewerkers in de zorg op het coronavirus. Dit testen gebeurt in twee tenten op het terrein naast de GGD in Nijmegen. Zomaar langskomen kan niet. Zorgpersoneel moet de test via de (bedrijfs)arts van de eigen instelling aanvragen.

Door nieuw landelijk beleid kan er meer getest worden. De eerste groep die voor de test in aanmerking komt is het zorgpersoneel. Alle zorginstellingen, zoals huisartsen, verpleeghuizen, GGZ en verloskundigen, ontvingen hierover een brief van de GGD.

Doel teststraat

De GGD kreeg de afgelopen weken veel telefoontjes van verontruste zorgmedewerkers en hun werkgevers. Medewerkers met milde klachten willen graag weten of zij het virus hebben. Zij kunnen doorwerken, maar willen geen anderen besmetten. De test is dus bedoeld om zorgpersoneel aan het werk te houden. Het is fijn dat er nu voldoende testcapaciteit is en er aan deze vraag voldaan kan worden.

Aanmelden

Zorginstellingen kunnen medewerkers met coronaklachten aanmelden voor een test bij de GGD. Na controle in de zogenoemde teststraat ontvangen de zorgmedewerkers na ongeveer 48 uur de uitslag. Medewerkers met koorts die echt ziek zijn hoeven niet getest te worden. Zij moeten gewoon thuisblijven en uitzieken.