Economische ondersteuning vanuit de gemeente


DRUTEN - De coronacrisis heeft een enorme impact op onze samenleving. Ook financieel kunnen de gevolgen enorm, of zelfs niet te overzien zijn. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders van Druten maatregelen genomen, die de financiële gevolgen voor ondernemers en organisaties kunnen verzachten. Zij doet dat samen met alle veertien gemeenten in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Door Piet Zeeuwen

Het college: 'Het betreft niet alleen maatregelen met directe financiële gevolgen. Er zijn ook maatregelen opgenomen voor tijdelijke verruiming van regels.' B&W zien deze maatregelen als aanvullend op de faciliteiten van het Rijk en eventueel de Provincie, die het eerst aan de beurt zijn om te helpen.

Enkele concrete lokale maatregelen die zijn voorgesteld:
- Supermarkten toestaan ‘s nachts te laten bevoorraden; supermarkten willen koste wat kost hun winkels goed bevoorraden om zo de schappen gevuld te houden.

- De openingstijden van supermarkten op zon- en feestdagen verruimen naar doordeweekse openingstijden. Dit zorgt voor minder drukte in de winkels door spreiding van bezoekersstromen, en biedt meer mogelijkheden voor mensen in vitale beroepen. De spreiding van bezoekersstromen verkleind bovendien besmettingsrisico’s.
- Soepeler omgaan met de marktverordening en de plicht om aanwezig te zijn. B&W willen meer ruimte bieden aan marktkooplui om zelf te beslissen of ze wel of niet hun standplaats op de markt innemen.

Zelf gaat de gemeente ervoor zorgen dat ze sneller gaat betalen. Voor de facturen die zij uitstuurt gaat ze de betaaltermijn verdubbelen.

Evenementen

Leges die betaald zijn voor evenementen die niet of beperkt doorgaan worden teruggestort. Wanneer men evenementen op een later tijdstip wil laten doorgaan is een wijziging nodig op een reeds aangevraagde vergunning. Daarvoor hoeven dan geen aanvullende leges betaald te worden.