Michel Lepoutre legde het eerste zonnepaneel.
Michel Lepoutre legde het eerste zonnepaneel. Foto: Stan van den Hurk

Verduurzaming sportcomplex DIO'30 Druten

DRUTEN - Toen Druten in het najaar van 2019 bekend maakte dat er 1 miljoen euro beschikbaar kwam voor energiebesparende maatregelen (vijf ton voor sportverenigingen en vijf ton voor gemeenschapshuizen), was DIO’30 de eerste club die bij de gemeente aanklopte. Vanuit het bestuur van de voetbalvereniging en de Stichting Voetbalsport DIO’30, beheerder en eigenaar van het sportcomplex, is in nauwe samenspraak met de gemeente Druten en de KNVB (De Groene Club) een verduurzamingsproject gestart.

Door Piet Zeeuwen


Er werden verschillende zaken gerealiseerd: zonnepanelen op het tribune dak, LED verlichting op de velden 2, 3 en 4, en vier nieuwe lichtmasten. Daarnaast gaat er gebruik gemaakt worden van een zeer intelligent besturingssysteem voor de LED veldverlichting. Dat betekent dat er, aan de hand van het trainings- en/of wedstrijdschema, een bepaalde hoeveelheid licht beschikbaar wordt gesteld aan de trainers.

De bediening geschiedt door middel van een app, waarbij het DIO’30 bestuur elke trainer kan autoriseren op de te gebruiken hoeveelheid licht. Na afloop van trainingen en/of wedstrijden wordt de verlichting automatisch uitgeschakeld.

Het verduurzamingsproject is begeleid en uitgewerkt door Sander van Gelder, van het stichtingsbestuur, en door Huisman Etech Experts uitgevoerd. Dit gebeurde in samenwerking met een poule van DIO’30 vrijwilligers die bijna dagelijks alle hand en spandiensten verrichten op het sportcomplex van DIO’30. Het project zal medio april volledig zijn afgerond. De totale investering is mede dankzij een duurzaamheidslening van de gemeente Druten tot stand gekomen. DIO’30 gaat de besparingen direct positief merken op de exploitatierekening. De onlangs gestopte wethouder Michel Lepoutre voerde zijn laatste ambtelijke handeling uit bij de Drutense voetbalvereniging, door het leggen van het eerste zonnepaneel.