Subsidie voor agrariërs die waterbesparende maatregelen nemen

MAAS EN WAAL - De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met droogte. Het jaar 2018 was extreem droog en ook 2019 was droger dan gemiddeld. Vanaf afgelopen week is het groeiseizoen en het hydrologische nieuwjaar 2020 officieel begonnen.

Dit betekent dat het KNMI vanaf nu het verschil tussen neerslag en verdamping bijhoudt. Het voorjaar is ook een goed moment om vooruit te kijken naar de aankomende zomer. Want deze zomer zou het ook zomaar droog kunnen worden. Waterschap Rivierenland biedt nog dit jaar en volgend jaar subsidie aan aan agrariƫrs die waterbesparende maatregelen nemen.

Met de subsidieregeling wil Waterschap Rivierenland, samen met ZLTO en het Deltafonds, zorgen dat er minder water aan het hoofdwatersysteem wordt onttrokken. Landbouwbedrijven kunnen 25 of 40 procent van de investeringskosten terugkrijgen wanneer zij waterbesparende maatregelen nemen. Mogelijke maatregelen zijn bijvoorbeeld vochtsensoren in combinatie met een weerstation, druppelirrigatie of systemen voor plaats specifieke beregening. Deze systemen maken agrarische bedrijven minder afhankelijk van waterinname en minder gevoelig voor mogelijke beregeningsverboden tijdens een droge zomer.

Subsidie

Vorig jaar is er voor ruim twee ton aan subsidies verleend. Dit is meer dan in 2018, maar er is nog altijd voldoende geld beschikbaar voor nieuwe aanvragen. De subsidieregeling is nog open tot eind 2021.