Gesprek met ministerie levert niks op


WEST MAAS EN WAAL - Een gesprek met Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, over het storten van granuliet in de Maas bij Alphen, heeft nog niets opgeleverd.

Door Patrick Huisman

De kwestie kwam aan het rollen na een uitzending van het tv-programma Zembla. Hierin werd onthuld dat er in het ontzandingsgat bij Over de Maas granuliet gestort wordt, een restproduct van graniet.

Openheid van zaken

Het probleem zit hem volgens de gemeente West Maas en Waal vooral in het feit dat Rijkswaterstaat en het ministerie niet alle stukken hebben gedeeld met de gemeente. Ook zegt de gemeente dat beide partijen niet voldoende openheid van zaken geven.

In een toelichting zegt wethouder Ans Mol hierover: 'Van Rijkswaterstaat hebben we diverse stukken gekregen. Deze zullen door onafhankelijke deskundigen worden onderzocht. We missen nog wel diverse stukken van het ministerie. Deze stukken willen we ook nog hebben. Dat gaat dan met name om de afwegingen om granuliet als grond te bestempelen.'

Vervolgstappen

De gemeente wil weten wat het effect van granuliet voor de bodem is. Daarom wil West Maas en Waal het toepassen van granuliet in Over de Maas (tijdelijk) stopzetten. Rijkswaterstaat en het ministerie weigeren dat. De gemeente beraadt zich nu over vervolgstappen.