Drone-view vanaf de dijk bij paal 130 in Winssen.
Drone-view vanaf de dijk bij paal 130 in Winssen. Foto: Pepeyn Langedijk

Kunstwerk Anima Mundi misschien alsnog naar Winssen

WINSSEN - Na vier jaar komt dan misschien toch het kunstwerk Anima Mundi naar Winssen. Huub en Adelheid Kortekaas hebben nu voorgesteld om het kunstwerk middenin een perenbongerd, grenzend aan hun terrein van de De Tempelhof te plaatsen. Burgemeester en wethouders hebben al aangegeven hieraan mee te willen werken.

Door Patrick Huisman


Het kunstwerk Anima Mundi, letterlijk vertaald 'Ziel van de Wereld' is geïnspireerd op de Griekse Agora of Stoa. Een zuilengalerij waar de mensen destijds bij elkaar kwamen om te filosoferen over het leven of om even tot zichzelf te komen. Zo is ook Anima Mundi bedoeld. Het kunstwerk, geeft met twee poorten toegang tot een galerij van twee maal zeven monumentale zetels waarop rechters in vergadering zijn over de geest van de tijd.

Het kunstwerk deed in 2014 veel stof opwaaien. Destijds was het plan om Anima Mundi te plaatsen op de dijk in Winssen die deels verbreed moest worden. Het college was destijds ook voor, maar al snel bleek dat de meerderheid van de gemeenteraad tegen zou stemmen. Daarop trok het echtpaar Kortekaas de aanvraag in.

Om problemen uit het verleden te voorkomen, hebben Huub en Adelheid Kortekaas begin dit jaar overlegd met omwonenden, daarop zijn de plannen enigszins aangepast. Desondanks is nu al bekend dat er toch nog bezwaren zijn tegen het plan. De kunstcommissie heeft zich ook over het plan gebogen en is zeer positief. Zij laat weten dat 'de gemeente zich gelukkig prijst met kunstenaars die op eigen kosten en op eigen initiatief een dergelijk werk willen neerzetten.' Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over het plan.