De Hucht wacht op verbouwing.
De Hucht wacht op verbouwing. Foto: Marion Enzerink

Asbestsanering De Hucht zorgt voor vertraging verbouwing

WEST MAAS EN WAAL – In de nachtelijke uurtjes van 12 op 13 december werd in de gemeenteraadszaal van West Maas en Waal een voorstel gedaan aan het stichtingsbestuur van MFA De Hucht in Alphen om de verbouwing te laten doorgaan.

Door Addy de Meij


Het onderwerp kwam op de laatste nipper op de agenda na een brandbrief van MFA De Hucht. Het stichtingsbestuur constateerde een financiële tegenslag van 93.000 euro om de onverwachte vondst van een grote hoeveelheid asbest in de kruipruimte van De Hucht te saneren. De gemeente wilde bijspringen met een lening, maar het bestuur van De Hucht ging daar niet in mee, men rekende op een garantstelling van de gemeente. Wethouder De Vree op zijn beurt was van mening dat een lening ook een vorm van garantie is.

Een aanzienlijk deel van het tekort van 93.000 euro op een begroting van anderhalf miljoen euro ontstond door het wekenlang stilleggen van de bouw. Een periode waarin wethouder en het stichtingsbestuur zich in een patstelling tot elkaar verhielden, en dat viel niet alleen de wethouder, maar ook de stichting aan te rekenen, vond de raad. Het is mede daarom dat de raad tot de conclusie kwam dat een deel van de saneringskosten binnen de huidige begroting van anderhalf miljoen moet worden gezocht. Mocht dat niet lukken, dan is de gemeente onder voorwaarden bereid een deel voor haar rekening te nemen.

Afbeelding