Winterse sferen
Winterse sferen Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Winterseizoen Nederlands Openluchtmuseum van start

ARNHEM - Zaterdag 7 december opent het Nederlands Openluchtmuseum de deuren voor het publiek: het winterseizoen gaat dan officieel van start. In de koude winters speelt schaarste al eeuwenlang een belangrijke rol in het leven van mensen: hoe overleef je in tijden van kou en schaarste, en wat is er voor handen om te eten? Onder andere eikels! Fooddesigner Katja Gruijters heeft deze boomvrucht omarmd en nodigt bezoekers uit om op 7 en 8 december diverse lekkernijen te proeven.

Katja Gruijters is fooddesigner van het eerste uur. Al tijdens haar studie aan de Design academy was eten voor haar de manier om beeldend mee te communiceren. Katja passeert, zoals zoveel mensen, dagelijks eikels die onder de bomen liggen. Ze dook in het verleden van de boomvrucht en ontwikkelde samen met chef Eric Meursing een gruwelijk lekkere proeverij voor het museum: gevulde eikeldopjes met aardpeer, eikeltjeskaas en dennennaald en een warme eikeltjes drank met slagroom, ahornsiroop, kaneel en sinaasappelzest. Oordeel zelf: is het gruwelijk of lekker?

Tijdens het openingsweekend pakt het museum overdadig uit met verschillende workshops die in het teken staan van schaarste en overvloed. Waar nu vaak eten in overvloed is, was dat vroeger wel anders. Soms was het zo koud dat er nauwelijks eten was voor het hele gezin. Er werd in die tijd veel geweckt en creatief gekookt met kliekjes om de koude, donkere maanden door te komen. In het museum leer je van alles over deze periode.
Ook is de Hollandse winter vanaf 7 december weer in volle glorie te beleven. De prachtig verlichte ijsbaan van 1000 m2 nodigt jong en oud uit om de ijzers onder te binden. Schaatsen zijn gratis te leen, dus iedereen kan delen in de winterpret! Voor kinderen is er een krabbelbaan, waar ze hun eerste slagen slaan op de schaats. Natuurlijk met een ouderwetse stoel om zich aan vast te houden. Verderop in het museum komt iedereen met rode wangen van de sleebaan af. Pak een zwarte band en klim omhoog naar de Standerdmolen, om vervolgens met hoge snelheid naar beneden te roetsjen! Overal in het Openluchtmuseum komt de geur van echte winterkost je tegemoet. Poffertjes, snert of warme chocolademelk? Warm samen even lekker op na al dat buitenspelen! En ga ook naar het Kindererf, waar je een echt Duivekater feestbroodje mag bakken boven het vuur. Ook kan men hier mee breien mee aan een warme deken voor daklozen. Want je gunt iedereen toch warmte in de winter?
Winter in het Nederlands Openluchtmuseum duurt tot en met zondag 19 januari.