Afbeelding
Foto: Pixabay

Surprises: van kartonnen mobiel naar papieren Chanel

Volgende week is het pakjesavond. Met cadeautjes, lekkers en een hoop gezelligheid vormt het Sinterklaasfeest voor velen een van de hoogtepunten van het jaar. Met nog acht dagen te gaan tot 5 december kan het maken van een surprise niet langer worden uitgesteld. Je zult niet de eerste zijn die een cadeau maakt dat nog nat is van de verf, of waarbij de papier-maché nog niet is uitgehard.

Misschien heb je nog geen tijd gehad om met je surprise aan de slag te gaan, maar wellicht heb je ook werkelijk geen idee wat je voor je broer, oom, klasgenoot of collega moet maken. Ga na of degene voor wie je iets gaat maken hobby's heeft, kenmerkende eigenschappen, een sport, verslaving of iets anders? Soms schiet je dan wel een idee te binnen, en zo niet, dan is er altijd nog Pinterest (zowel een website als een app), waar je een hele hoop leuke ideeën tegenkomt.

In geval van nood kun je altijd nog kiezen voor een algemene surprise. Het grote boek van Sinterklaas bijvoorbeeld, rood met een geel lint voorop, met daarin het cadeau verstopt. Een andere inspiratiebron kunnen bijvoorbeeld opmerkelijke dingen uit het nieuws zijn, populaire objecten of een bepaalde rage. Ook hiervoor geldt: Pinterest biedt uitkomst.
Populaire, en goed bruikbare, materialen zijn de bekende wc rolletjes, schoenendozen, purschuim, papier, kranten et cetera. Maar ook spullen die je zelf niet meer gebruikt, of die op de nominatie voor de stort of kringloopwinkel staan, kunnen als basis dienen voor een surprise. Dus duik de schuur in, haal de zolder overhoop en check de papierbak, en verzamel wat bruikbaar materiaal. Mocht je na deze tips nog altijd geen plan voor ogen hebben, dan kun je misschien iets met onderstaande ideeën.

De digitale generatie
Vrijwel iedereen beschikt tegenwoordig over een smartphone. En wat is er nu gemakkelijker na te maken dan deze vorm: plat en hoekig. De eerste vraag daarbij is: wordt het een Apple, een Blackberry of een Android? Gebruik dit logo zeker op je telefoon. Hoe groter je het mobieltje maakt, hoe meer detail je kwijt kunt. Je kunt bovendien je eigen bericht in het display tonen.

Heb je een computer verslaafde? Dan kun je een laptop namaken. Voor een laptop kun je bijvoorbeeld twee dunne platte dozen van dezelfde afmeting gebruiken. De een is het scherm en de ander het toetsenbord. Gebruik duct tape om beide delen aan elkaar vast te maken. Print eventueel een foto van een toetsenbord uit.
Voor de gamers is een joystick of controller een ideale oplossing. Nog makkelijker is de Xbox of Playstation: het is niets meer, en niets minder dan een zwarte doos met wat logo's erop. Een leuk accessoire zou een oude cd kunnen zijn, die dienst doet als 'game'. Met een oud dvd-hoesje, met een gamecover (Google naar 'Xbox' of 'Playstation game cover' en print een van de resultaten uit) maak je je surprise compleet.

Handtas
Een surprise die voor vrijwel voor iedere vrouw geschikt is, is een handtas. Maak een handtas na van een chique merk of van een favoriet merk. De tas maken van papier-maché is de beste keuze. Uiteraard kun je hem ook maken van karton of vuilniszakken. De hengsels kun je maken van dik touw of de hengels van een oude boodschappentas of plastic tas.

Lego
Heb jij een lootje getrokken van iemand die van Lego houdt? Maak dan een groot legoblokje. Niet moeilijk, wel leuk! Je hebt hiervoor een kartonnen doos nodig en wc rolletjes. Stop eerst het cadeau in de doos. Beplak daarna de doos met (cadeau) papier. Knip vervolgens de wc rolletjes in 'plakjes'. De wc rol plakjes zijn dan de noppen op het legoblokje. De bovenkant van het wc rolletje moet je dicht maken met papier. Je kunt het geheel ook achteraf verven. Print het lego logo uit en plak hem op de zijkant.

Succes met de laatste loodjes (of in dit geval, lootjes) en alvast heel veel plezier tijdens pakjesavond!