Huisvesting statushouders


BEUNINGEN – Er is een achterstand in het huisvesten van statushouders in Beuningen. Daarvoor is een aantal oorzaken. Het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielhouders, heeft in de eerste helft van 2019 te laat statushouders aan de gemeente gekoppeld.

Door Patrick Huisman

Een andere reden is dat het moeizaam verloopt om statushouders te huisvesten, is dat de gemeente te maken heeft met de problematiek van enkele gezinnen die aan Beuningen zijn gekoppeld in combinatie met de hiervoor beschikbare huurwoningen.

Het gaat hierbij om enkele grotere gezinnen met kinderen die een handicap hebben, waarvoor het plaatsen van een woonunit noodzakelijk is. Dit houdt in dat er een tuin moet zijn die groot genoeg is voor het bouwen van een woonunit. Deze gezinnen hebben een grote zorgbehoefte en zijn daarom aangewezen op locaties dichtbij een academisch ziekenhuis. Ook andere gemeenten in de regio Nijmegen hebben hierbij mee te maken. Inmiddels lijkt het erop dat voor één van deze gezinnen een woning beschikbaar is.
Er moet nog wel bekeken worden of en welke Wmo-aanpassingen nodig zijn.

De gemeenten in Nederland hebben de wettelijke taak een aantal statushouders te huisvesten. Hoeveel mensen dat zijn, wordt bepaald door het COA, het toezicht gebeurt door de provincie.