De onthulling van de Social Sofa's bij het haventje, afgelopen vrijdag.
De onthulling van de Social Sofa's bij het haventje, afgelopen vrijdag. Foto: John van Gelder

Project Zicht op de rivier brengt mensen in Batenburg samen

BATENBURG - Als er ergens een plek is waar veel mensen samenkomen, dan is het wel in de haven van Batenburg waar het voetveer af en aan vaart naar Demen. Voor alle bezoekers die het stadje aan doen en de Batenburgers zelf, wilde de plaatselijke Watersportvereniging 't Haventje een plek creëren voor verbondenheid van bewoners en hun gasten.


Secretaris Jan Brouwers van Watersportvereniging 't Haventje vertelt: 'Het is in de haven altijd hartstikke druk en het is een mooie locatie, want je kijkt uit over de Maas. Om de sociale cohesie te bevorderen, leek het ons leuk om een hangplek voor de mensen te maken. Het idee stamt al uit 2017 en destijds hebben we er een project van gemaakt met de naam 'Zicht op de rivier'. We hebben aan Social Sofa de opdracht gegeven om de banken te laten maken. Deze stichting is onder andere opgericht om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden. Zo snijdt het mes aan twee kanten op sociaal gebied.'

Social Sofa

Social Sofa is van mening dat de leefbaarheid van een buurt voor een belangrijk deel wordt bepaald door de inrichting en onderhoud van de wijk en de sociale verbondenheid tussen de bewoners. Met het verdwijnen van de buurtwinkeltjes, kroegen, pleintjes en bankjes in de afgelopen vijftig jaar verdwenen ook deze normale ontmoetingsplekken. In het centrum van een stad kom je nog wel bankjes tegen, maar hoe verder je de woonwijken in gaat, hoe zeldzamer ze worden. Om de strijd tegen de sociale verkilling meer elan te geven, is de SocialSofa ontworpen, een betonnen huiskamermodel buitenbank.

Mozaïek

De Social Sofa's zijn doorgaans geheel bekleed met prachtig mozaïek, zo ook in Batenburg. Ze staan op het haventerrein naast het pontje. Jan Brouwers: 'Bij het ontwerpen van de afbeeldingen waren kunstenaars betrokken. Ook hebben wij een tekenwedstrijd met de titel 'Zicht op de rivier' georganiseerd voor de kinderen van de basisschool. Daaruit zijn twee tekeningen gekozen die ook in met mozaïek zijn verwerkt, een zeemeermin en een kat in een boom.'

Geslaagd project

'Sinds de banken er begin augustus staan, is er veel belangstelling. Mensen maken foto's van de banken, ze gaan er op zitten en praten met elkaar. Een plek waar mensen samenkomen en die wij door ons project 'Zicht op de rivier' ook echt samen brengen. Het is met recht een geslaagd project te noemen, mede dankzij de sponsorgelden van Uit®waarde, Stichting Meervoormekaar en subsidie van de provincie', besluit Jan Brouwers met trots.