Met alle kinderen aan boord van De Sluizer.
Met alle kinderen aan boord van De Sluizer. Foto: Christel den Bieman

Project 'de Grote Werken' op basisscholen

ALPHEN/MAASBOMMEL - SPOM-basisscholen St. Lambertus in Maasbommel en de Mariënhof in Alphen zijn deze week gestart met het project 'de Grote Werken', naar aanleiding van het boek van Peter Deurloo, waarin aandacht is voor de geschiedenis en ontwikkelingen in het Land van Maas en Waal.


Leerkracht Christel den Bieman van groep 7/8 van de St. Lambertusschool vertelt: 'Op onze scholen willen we de geschiedenis van Maas en Waal onder de aandacht van onze leerlingen brengen. Wat is er allemaal in Maas en Waal gebeurd? Wat heeft Maas en Waal allemaal meegemaakt? Voor welke problemen heeft dit stukje Nederland gestaan? Hoe is daar in de loop van de geschiedenis mee omgegaan? En welke oplossingen zijn er getroffen? Van groot belang voor de Maasdorpen was de ontwikkeling van de Gouden Ham. We willen tijdens een themaweek dit gebied onder de aandacht brengen. Daarnaast willen we andere zaken die van invloed zijn geweest op de ontwikkeling van Maasbommel en Alphen samen met de kinderen gaan onderzoeken. Hopelijk gaan onze kinderen dan ervaren dat ze in een prachtig stukje Nederland wonen, en hebben ze na deze week meer kennis van de geschiedenis van Maas en Waal.'
Om vanaf het water de omgeving goed te bekijken en meer kennis te krijgen van de ontwikkelingen in hun omgeving, gingen 180 kinderen afgelopen maandag aan boord van De Sluizer. Peter Deurloo vertelde tijdens de vaartocht over de inhoud van zijn boek. 'Het was erg leuk om onze omgeving op deze manier aan de kinderen te kunnen laten zien, helemaal met de toelichting van Peter erbij. Een originele en boeiende start van ons project. We zijn allemaal al veel wijzer geworden over de geschiedenis van dit stukje Nederland', besluit de leerkracht.