Gemeenteraad Druten praat over veiligheidsplannen

Door Piet Zeeuwen

DRUTEN - Binnenkort moet de gemeenteraad van Druten weer het Regionaal Beleidsplan vaststellen dat mede bepaald wordt door een actueel risicoprofiel. Dit moet eens in de vier jaar.

In het beleidsplan worden de ambities van de Veiligheids Regio Gelderland Zuid (VRGZ) voor de komende jaren weergegeven. Er staat in wat de ambities zijn van 2020 tot 2023 als het gaat om het voorkomen en verminderen van risico's en op welke bedreigingen we ons moeten voorbereiden.

Het beleidsthema 'toekomstbestendige veiligheidsregio' is nieuw. De VRGZ heeft namelijk te maken met arbeidsmarktkrapte, knelpunten voor de continuïteit van de vrijwillige brandweer op de lange termijn.
Ook het bemensen van de crisisorganisatie, de ontwikkelingen bij de meldkamer (zoals de kwetsbare bezetting door de toekomstige samenvoeging van de meldkamers van Oost-Nederland), veranderende wetgeving en vergrijzing binnen de organisatie baren zorgen.

Nieuwe ontwikkelingen

Tot slot wordt sterk aandacht gevraagd voor ontwikkelingen die op ons afkomen. De komende jaren zijn er veel relatief nieuwe risico's die sterk in ontwikkeling zijn, zoals de gevolgen van cyberrisico's, criminaliteit voor fysieke leefomgeving en extreem weer.

Risicoprofiel Druten

Hoe ziet het Risicoprofiel voor Druten eruit?
De VRGZ geeft aan welke (doem)scenario's er voor Druten van belang zijn, waarvan er hier enkele genoemd worden: overstroming door hoge rivierstanden, hittegolf, grote brand in gebouw met verminderd zelfredzame personen ('s Heeren Loo), scheepvaartincident met toxische (giftige)stof, verstoring in de gasvoorziening / de elektriciteitsvoorziening / de telecommunicatie en ICT. Daarnaast nog dierziekte overdraagbaar op mens, milde en ernstige grieppandemie, paniek in menigten en verstoring openbare orde (bijvoorbeeld tijdens de Leste Mert, de Dag van Druten, het Dickens Festijn).