Het oorlogsmonument.
Het oorlogsmonument. Foto: 4 mei comité Deest

Oorlogsmonument Deest wordt verplaatst

DEEST - In 2018 werd de kerk in Deest door de parochie verkocht aan derden. In het koopcontract werd opgenomen dat de parochie nog twee jaar de tijd had om het oorlogsmonument, dat op grond van de kerk staat, te verplaatsen. Hiervoor is nu een locatie gevonden.

Door Piet Zeeuwen


De parochie vroeg de gemeente in 2018 om voor het monument een passende nieuwe locatie in het openbare gebied te zoeken. Met het 4 mei comité Deest, het parochiebestuur en de monumentencommissie werd over een nieuwe locatie gesproken. Unaniem is gekozen voor de plek bij dorpshuis 't Trefpunt.

Locatie

Voordat de nieuwe plek definitief gekozen werd werden verschillende locaties onderzocht. De plek bij 't Trefpunt leek de beste keuze om verschillende redenen. De grond is eigendom van de gemeente en openbaar toegankelijk. Daarbij komt het oorlogsmonument dichter in de buurt te staan van de school die het monument adopteerde, én de 4 mei activiteiten in Deest vinden altijd plaats vanuit 't Trefpunt. Tot slot ligt de nieuwe plek nabij de ingang van het ouderen steunpunt. Voor de ouderen heeft het monument veel betekenis.

Kosten

B&W van Druten vindt het van maatschappelijk belang om de plek van samenkomst/herdenking, die door het monument wordt benadrukt, voor de toekomst te behouden. De kosten van het verplaatsen van het monument bedragen 12.000 euro. Die neemt de gemeente voor haar rekening. 'Het monument is in het verleden op enig moment zonder overleg of toestemming op grond van de parochie geplaatst. Omdat het een maatschappelijk belang betreft dienen de kosten van de verplaatsing daarom nu niet ten laste van de parochie te komen', aldus B&W.