Muziekvereniging St. Barbara.
Muziekvereniging St. Barbara. Foto: Sander Tijssen

Muzikaal Maas en Waal 2: Muziekvereniging St. Barbara

Nieuwe muzikanten altijd welkom

Maas en Waal bruist van de muzikaliteit. Vorig jaar belichtten we in een zomerserie een zestal bands. Dit jaar schenkt de Maas&Waler aandacht aan de muziekverenigingen in de regio. In deze aflevering muziekvereniging St. Barbara uit Dreumel.


Ook de Dreumelse muziekvereniging St. Barbara bestaat dit jaar, evenals N.A.G. uit Weurt, honderd jaar. Een kwart eeuw wordt al zeer nauw samengewerkt met de fanfare van muziekvereniging St. Lambertus uit Alphen en sinds begin 2017 zijn ook de slagwerkgroepen van beide verenigingen samengevoegd. De fanfare (thans genoemd orkest Alphen/Dreumel) telt ongeveer veertig muzikanten en de slagwerkgroep Alphen/Dreumel ruim twintig leden. Daarnaast zijn er nog ondersteunende leden, leerling-muzikanten en niet-musicerende bestuursleden.

Het gezamenlijke orkest komt niet uit op concoursen. De slagwerkgroep van St. Barbara deed dat tot een aantal jaren geleden wel, en kwam daarbij uit in de hoogste divisie. Tegenwoordig neemt de slagwerkgroep incidenteel deel aan een festival in de buurt.
'Bij zowel het orkest als de slagwerkgroep is de bezetting best redelijk', vertelt Jan Sas. 'Maar het kan altijd beter', geeft hij aan. 'Er is op alle instrumentgroepen nog plaats voor aanvulling.' Jonge aanwas is ook bij St. Barbara een aandachtspunt. 'De doorstroming van jonge leden naar het orkest is vrij minimaal. Er starten regelmatig wel leerlingen, maar daar haakt er ook een groot aantal van af. Het leren bespelen van een instrument vergt best wel wat tijd, oefening en doorzettingsvermogen, en dit past uiteindelijk niet bij iedere aspirant-muzikant', aldus Jan.

Nieuwe leerlingen

Middels speciale muziekprojecten op de basisscholen in Alphen en Dreumel hoopt de vereniging de jeugd enthousiast te maken voor het bespelen van een instrument. 'Ook naar aanleiding van het boekje Sjors Sportief/Creatief heeft zich een aantal nieuwe leerlingen gemeld.'

Eerstvolgende concert

De vereniging organiseert jaarlijks ongeveer drie concerten. Daarnaast luistert de muziekvereniging activiteiten als Koningsdag en de 4-mei herdenking in beide dorpen op. Het eerstvolgende grote concert is op zaterdagavond 26 oktober in D'n Hoender in Dreumel.