Onthulling bouwbord MFA Maasbommel.
Onthulling bouwbord MFA Maasbommel. Foto: Reinier Jansen

Eén jaar coalitie gemeente West Maas en Waal

'De kinderziektes zijn er na een jaar wel uit'

Door Patrick Huisman


WEST MAAS EN WAAL – 'Een coalitie die vooral zijn eigen koers vaart en weinig oor en oog heeft voor andere opvattingen' is een mening die je kan verwachten van de oppositie en die komt dan ook van Piet Donkers van Sociaal Maas & Waal. In een terugblik op het eerste jaar van de coalitie van de Federatie Dorpslijsten en de VVD is de oppositie niet enthousiast over de samenwerking in de raad.

Waar het bij Sociaal Maas & Waal vooral gaat over het feit dat bijdragen vanuit de oppositie op weinig positieve bijval kan rekenen vanuit de coalitie, maakt Frans van Gelder van het CDA het concreter. Hij ziet dat er bij woningbouw te weinig 'op maat' gebouwd wordt en maakt zich ook zorgen over de financiën in de gemeente. 'De MFA's in Maasbommel en Alphen zijn erg belangrijk. Kritisch punt hierbij is dat deze ontwikkelingen veel tijd hebben gekost en dat ook de oorspronkelijke begrotingen fors zijn overschreden. Deze overschrijdingen zijn meestal gefinancierd uit de Algemene Middelen, waardoor de financiële positie van onze gemeente onder druk komt te staan', zo stelt van Gelder.

Ronald Orlemans ziet als fractievoorzitter van de FD de samenwerking in de gemeenteraad duidelijk genuanceerder: 'Er zijn in de raad verschillende kwesties die niet of maar beperkt samenhangen met verschillen in politieke standpunten. Andere standpunten worden wel, maar beperkt met de oppositie besproken. Ook worden er op onderwerpen gelegenheidscoalities met oppositiepartijen gevormd. En soms ook is er een verschil van mening binnen de coalitie.' Verder wijst Orlemans erop dat de afzonderlijke FD-fracties (die in de praktijk als één partij functioneert) al een meerderheid hebben in de raad. Het eerste jaar van de nieuwe coalitie was ook nodig om 'kinderziektes eruit te krijgen'', zo zegt de FD-voorman. Volgens hem waren die er wel, omdat zijn fractie voor 70 procent uit nieuwe mensen bestond. Volgens hem wordt er wel degelijk binnen de coalitie 'hartstochtelijk en scherp gediscussieerd' over onderwerpen. 'Daar vind je maar een klein deeltje terug van in de raad. Op dat punt kunnen en willen we zeker nog verbeteren', zo stelt Orlemans.

De VVD ziet in een terugblik op het afgelopen jaar ook nog wel verbeterpunten. 'We zouden meer grip willen krijgen op de Avri, wij zijn niet blij met het feit dat bepaalde zaken hier in feite gewoon aan ons opgedrongen worden', zo zegt VVD'er Ellen Jagtenberg.

Sociaal Maas & Waal is niet enkel kritisch over het afgelopen jaar. De actie van de gemeente ten aanzien van het storten van vervuilde gronden bij het project Over de Maas wordt zeer positief gezien: een mooi voorbeeld waarbij het serieus nemen van inwoners, Burgercollectief Dreumelse Waard, tot verandering van beleid leidt', zo zegt Donkers.

Oppositiepartij SP heeft geen medewerking verleend aan dit artikel.

Afbeelding