Deelnemers aan de Beuningse Oeverwal Loop.
Deelnemers aan de Beuningse Oeverwal Loop. Foto: Ger Loeffen

Lokaal Sportakkoord Beuningen

BEUNINGEN – De gemeente gaat meedoen aan het Nationaal Sportakkoord. Beuningen wil hiermee de inwoners nog meer aan het sporten krijgen.

Door Patrick Huisman


Vanuit het Rijk komt er een bijdrage van 15.000 euro. Die wordt gebruikt voor de inzet van een sportformateur. Deze moet dan een Lokaal Sportakkoord gaan ontwikkelen.

Nationaal Sportakkoord

De minister van Medische Zorg en Sport van het ministerie van VWS heeft in de zomer van 2018 samen met de sport, gemeenten en maatschappelijk betrokken partners een Nationaal Sportakkoord gesloten met als hoofddoel om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen. Daarin zijn zes ambities geformuleerd, zoals duurzame sportinfrastructuur, vitale sport- en beweegaanbieders en een positieve sportcultuur.
Om deze ambitie te realiseren, is het belangrijk dat gemeente, sport- en beweegaanbieders en andere partners dat lokaal oppakken.
In dit geval moet dat dan wel toegespitst worden op de gemeente Beuningen. Voor het sportakkoord is eerst een intentieverklaring nodig waaraan minimaal drie sportclubs meedoen. Die zijn al gevonden.

Lokaal Sportakkoord

In het Lokaal Sportakkoord maken partijen afspraken over hoe zij met elkaar de ambities op het gebied van sport en bewegen binnen hun gemeente willen bereiken.

Als er een sportakkoord is gesloten, kan er aanspraak gemaakt worden op het uitvoeringsbudget als er concrete plannen zijn bedacht om meer mensen te laten sporten. Dit bedrag is maximaal 20.000 euro per jaar.

De verwachting is dat de sportformateur in het tweede deel van het jaar aan de slag kan.