Adviesraad Sociaal Domein: toegang tot jeugdhulp kan beter

DRUTEN - De Adviesraad Sociaal Domein Druten (ASD) vindt dat de toegang tot de jeugdhulp in Druten voor verbetering vatbaar is. Dat schrijft zij in een ongevraagd advies aan B&W.

Door Piet Zeeuwen

De Adviesraad vindt het prima dat er via een persoonlijke enquête informatie is opgehaald bij de gebruikers van de jeugdhulp. Maar de respons viel hun erg tegen. Er kwamen slechts dertien reacties op driehonderd verstuurde brieven. Volgens de Adviesraad bleek uit de respons dat er te vaak gewisseld wordt van contactpersoon en dat komt volgens de raad het proces niet ten goede. Ook is volgens het adviesorgaan de rol van de gemeente en het Sociaal Team niet bij alle gebruikers bekend. Bovendien ervaren cliënten veel papieren rompslomp. Vooral bij verandering van de situatie. Tot slot vindt de ASD wachttijden onacceptabel.

Zichtbaarheid

Het college van burgemeester en wethouders erkent in een reactie dat wisseling van contactpersonen niet goed is. Wethouder Sjef van Elk: 'We streven naar een vaste contactpersoon voor de inwoners vanuit het Sociaal Team.' Ook is B&W bezig om de zichtbaarheid van het Sociaal Team te verbeteren. Volgens Van Elk zijn er geen wachttijden bij hulpvragen jeugd.

Van Elk: 'Er zijn op dit moment geen wachttijden voor hulpvragen jeugd bij het Sociaal Team. Dit kan, bijvoorbeeld door toename van complexe problematiek, fluctueren. We hebben beperkt invloed op wachttijden bij zorgaanbieders. Het is de verantwoordelijkheid van die zorgaanbieders om te communiceren over de wachttijd die zij hebben.'