Geen toekomst voor 'In de Kas' in huidige vorm

WINSSEN - Het lijkt in de huidige vorm over en uit voor 'In de Kas' dat evenementen in een tuinbouwkas aan de Plakstraat in Winssen organiseert. Er is misschien wel een oplossing mogelijk als de eigenaren de kas een stuk willen verplaatsen en verbouwen.

Door Patrick Huisman


In de Kas had gevraagd om toestemming voor een permante horecabestemming op de Plakstraat in Winssen, nadat ze de eerste jaren met een tijdelijke vergunning hadden gewerkt. Na uitgebreid onderzoek en gesprekken met omwonenden komt de gemeente tot de conclusie dat er flinke problemen zijn ontstaan door de toenemende populariteit van het bedrijf in de afgelopen jaren.
Zo worden vaker grotere events, zoals bruiloften en verjaardagen, gehouden dan destijds bij de start was voorzien, met meer gebruik van het buitenterras tot laat in de avond. De geluidoverlast is daardoor groter dan verwacht. Er zijn daarover van diverse omwonenden diverse klachten binnengekomen bij de gemeente. Aan de voorgeschreven gedragsregels, die bij de tijdelijke vergunning zijn opgelegd, kan niet of moeilijk worden voldaan zegt B&W. Dit in combinatie met het aantal evenementen op bijna alle weekenddagen in de zomerperiode geeft volgens de gemeente te veel overlast. Ook voldoet de tuinbouwkas niet aan alle eisen die worden gesteld bij het verlenen van een permanente horecavergunning. Zo voldoen de toiletten niet aan de eisen, moet er vloerisolatie plaatsvinden en zou al het glas in de kas vervangen moeten worden.
Er zijn vanaf 2020 nog wel mogelijkheden voor minder luidruchtige activiteiten, waarbij geen alcohol geschonken wordt. Daarop kan dan maximaal twaalf keer per jaar een uitzondering worden gemaakt. Volgens deskundigen die gemeente heeft ingeschakeld, zou verplaatsing van de kas en terras meer naar achteren op het terrein een oplossing kunnen zijn. De gemeente wil daarover met de ondernemers nog in gesprek gaan als daarvoor bij hen belangstelling is.