'De blokhut' van scouting De Rietkampers bij sportpark de Gelenberg.
'De blokhut' van scouting De Rietkampers bij sportpark de Gelenberg. Foto: De Rietkampers

CDA Druten: minder OZB voor 'instellingen van sociaal belang'

DRUTEN - De Drutense CDA-gemeenteraadsfractie vroeg eind vorig jaar aan het college van B&W om een mildere onroerendzaakbelasting (OZB) voor sportaccommodaties, dorpshuizen en andere 'instellingen van sociaal belang'. Hoewel er dit jaar nog geen aanpassingen van de OZB-verordeningen worden gedaan, gaat de gemeente wél bekijken wat er op dit vlak mogelijk is.

Door Piet Zeeuwen


Een mildere onroerendzaakbelasting was volgens het CDA mogelijk via het amendement Omtzigt. De fractie vroeg zich af of het college op de hoogte was van die mogelijkheden. En dat blijkt van wel. In haar reactie zegt het college dat de gemeente bepaalde instellingen alleen het eigenarendeel, zoals dat voor woningen geldt, kan laten betalen, in plaats van het eigenaren- én gebruikersdeel. 'Gemeenten kunnen kiezen welke categorieën van sociaal belang behartigende instellingen voor het lagere tarief in aanmerking komen, zoals sportverenigingen, muziekverenigingen en scouting. Maar dan geldt wel nadrukkelijk het principe gelijke monniken, gelijke kappen: er mag geen onderscheid gemaakt worden, waardoor de ene sportvereniging een lager OZB-tarief moet betalen dan de andere', aldus het college.
Op de vraag of het college ook vond dat het onrechtvaardig is dat een vrijwilligersorganisatie als een sportvereniging een hoger OZB-tarief betaalt dan een gewoon huishouden luidt het (diplomatieke) antwoord: 'Het college draagt verenigingen een warm hart toe en staat positief tegenover maatregelen die bijdragen aan het financieel gezond houden van deze verenigingen.'

Toch zal het CDA wat burgemeester en wethouders betreft nog wat geduld moeten hebben. Zij vinden aanpassing van de OZB-verordeningen gedurende het jaar niet wenselijk, omdat dit gevolgen heeft voor de opbrengsten waarop gerekend is. Wel is het college bereid om voor 2020 de consequenties te bekijken als clubs, verenigingen en dorpshuizen minder OZB krijgen opgelegd.