Afbeelding
Foto:

Flinke schade Waalbandijk in Druten


DRUTEN - De kwaliteit en onderhoudstoestand van de Waalbandijk ter hoogte van de Heersweg in Druten is over een lengte van circa 210 meter van dien aard dat op korte termijn een totale reconstructie uitgevoerd moet worden. Deze reconstructie is nodig om de veiligheid van met name fietsers te waarborgen.

Door Piet Zeeuwen

Na het uitvoeren van een reguliere weginspectie werd geconstateerd dat een gedeelte van de rijbaan op de Waalbandijk ter hoogte van de kern Druten schades vertoont. De aard en ernst van de schades waren aanleiding om aanvullend onderzoek te doen naar de restlevensduur van het wegvak. De oorzaak van de schade aan het wegdek is terug te herleiden naar de langdurige droogte vorig jaar. Die was extreem en daardoor is de verharding van het wegvak gescheurd. De schade is niet meer met reguliere onderhoudsmaatregelen te repareren. Een complete reconstructie is noodzakelijk.
Gezien het feit dat de verantwoordelijkheid voor het grondlichaam van de Waalbandijk is weggelegd bij het waterschap is door het college van B&W een verzoek gedaan voor een financiƫle bijdrage door het waterschap voor het vervangen van de verharding (kosten ruim 63.000 euro).

Afwijzing verzoek

Die vlieger ging echter niet op; het verzoek is door het waterschap afgewezen. Want volgens hen is de schade van de ondergrond ontstaan door de optredende lage waterstanden in de rivier. En zo vindt het waterschap: de lage rivierstanden zijn niet ontstaan door nalatenschap of onrechtmatig handelen van hen.