Een mantelzorger op vakantie.
Een mantelzorger op vakantie. Foto: Ger Loeffen

'Taboe op vrije tijd voor mantelzorger'

BEUNINGEN – Er rust een taboe op het feit dat een mantelzorger soms even vrij wil nemen van de zware taak die hij of zij heeft. Dat constateert wethouder Pim van Teffelen.

Door Patrick Huisman

'Mantelzorgers voelen zich vaak geen mantelzorger, maar vinden het normaal wat ze doen en dus ook niet nodig om er even tussenuit te gaan. Mantelzorgers vinden het ook lastig hun dierbare door anderen te laten verzorgen, maar soms is dat even noodzakelijk', zo stelt de wethouder. Toch is wat ze doen een zware belasting en daarom wil Van Teffelen meer aandacht voor de zogeheten 'respijtzorg'.

Die zorg kan kortdurend zijn, maar ook een aantal dagen en daarbij worden de taken van de mantelzorger overgenomen door anderen. Daarvoor zijn er nu al locaties in Nijmegen en Druten, maar ook in Beuningen komt er straks een kamer bij de nieuwe woonvorm van Dagelijks Leven die in Beuningen opent. Daar kunnen dan mensen verblijven waarvan hun mantelzorger bijvoorbeeld even een dagje weggaat of op vakantie is.
In Nijmegen loopt de respijtzorg goed en zijn er zelfs wachtlijsten. Van Teffelen gaat samen met de afdeling communicatie van de gemeente bekijken hoe het ook in de gemeente Beuningen meer over het voetlicht gebracht kan worden.