Meepraten toekomst kerk

BEUNINGEN - De inwoners van de vier dorpen van Beuningen mogen uitgebreid meepraten over de toekomst van de vier kerken in de gemeente. Dat zei secretaris Wilbert Lelivelt van het bestuur van de Johannes XXIII parochie vorige week. Na de zomer komt de parochie met een plan naar buiten over de toekomst van de vier Beuningse kerken. Volgens Lelivelt is het de bedoeling dat er vier klankbordgroepen met inwoners worden samengesteld, die hun mening over het plan zullen geven. Lelivelt vermoed dat de komende jaren zeer waarschijnlijk één van de vier kerken zal moeten sluiten omdat de bezoekersaantallen teruglopen.

Nieuwe bestemming

'We hebben geleerd van alle commotie de laatste jaren in andere dorpen in de regio, wanneer kerken een nieuwe bestemming moesten krijgen', zegt de secretaris. 'Daarom gaan we uitvoerig sparren met de klankbordgroepen. Zo hopen we draagvlak te creëren voor de plannen.'

Alle vier de kerken in de gemeente Beuningen zijn rijksmonument. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze niet mogen worden gesloopt en dat de buitenkant zoveel mogelijk intact moet blijven. 'Dat is trouwens ook precies wat wij als parochie willen', aldus Lelivelt.