102 Organisaties ondertekenden het convenant.
102 Organisaties ondertekenden het convenant. Foto: R.U. Kleering v. Beerenbergh

Verhaal van Gelderland op papier

MAAS EN WAAL - In het Huis der Provincie te Arnhem is woensdag 16 januari het boekproject Verhaal van Gelderland gestart. Maar liefst 102 Gelderse erfgoedorganisaties, leden en partners van Erfgoed Gelderland, ondertekenden daarbij een convenant, waarmee zij verklaren te willen bijdragen aan de totstandkoming van een eigentijds overzicht van de geschiedenis van de provincie Gelderland.

Verhaal van Gelderland is een initiatief van Erfgoed Gelderland, hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen Dolly Verhoeven, de Gelderland Bibliotheek en Omroep Gelderland. Doel van het project is het beschrijven, breed presenteren en 'beleefbaar' maken van de geschiedenis van Gelderland. 'Een eigentijds overzicht van de geschiedenis van onze provincie: dat is wat er moet komen', aldus Verhoeven. De initiatiefnemers willen daarbij zoveel mogelijk partijen betrekken.

Beter bereik voor publiek

Het masterplan 'Verhaal van Gelderland' bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal met elkaar samenhangen. Naast het samenstellen van een samenhangend en eigentijds overzicht van de Gelderse geschiedenis, hebben de initiatiefnemers verschillende deelprojecten opgestart die helpen om het Verhaal van Gelderland beter toegankelijk te maken. Zo worden lokale historische tijdschriften gedigitaliseerd en bijzondere museumobjecten in de etalage gezet. Ook wordt er gewerkt aan het versterken van de basis van Gelderse erfgoedvrijwilligers, educatieve producten en een (nog) beter bereik van het publiek. Uit deze regio ondertekende onder meer Jan Reijnen uit Puiflijk, voorzitter van Stichting Baet en Borgh en zeer betrokken bij Stoomgemaal De Tuut, het convenant. Ook Archeologische werkgroep 'Expeditie Over de Maas' en Museum Tweestromenland zetten hun handtekening.
Meer informatie over het project is te vinden op: erfgoedgelderland.nl/verhaalvangelderland. Op de website is een animatie te zien, waarin het 'Verhaal van Gelderland' kort samengevat wordt. Daarnaast wordt er meer uitgelegd over de verschillende deelprojecten en zijn de deelnemers terug te vinden.