Afbeelding
Foto: Rijkswaterstaat

Nevengeul en Waal verbonden

AFFERDEN/DEEST - Rijkswaterstaat en aannemer Boskalis verwijderen op vrijdag 18 januari het laatste zand van de nevengeul, die het afgelopen jaar in de Afferdense en Deestse Waarden is uitgegraven. Door het verwijderen van het zand komt de nevengeul in verbinding te staan met de Waal en gaat het water in de geul voor het eerst officieel stromen. De opening van de nevengeul vindt plaats om 12.00 uur en is veilig en goed te zien vanaf de brug over de geul, die bereikbaar is vanaf de Waalbandijk vanuit Deest. Rijkswaterstaat en Boskalis nodigen iedereen uit om bij deze mijlpaal aanwezig zijn.

De Waal en de natuur krijgen door de herinrichting van de waarden straks meer ruimte. Het resultaat is een betere waterveiligheid, een aantrekkelijkere leefomgeving voor dier- en plantensoorten en recreatiemogelijkheden voor mensen. De aannemer is klaar met het grootste gedeelte van de werkzaamheden en gaat de laatste hand leggen aan het afronden van het project. Het project moet in de loop van dit jaar klaar zijn.

Meer vraag
naar dag opvang

Door Patrick Huisman

BENEDEN-LEEUWEN - In West Maas en Waal neemt de vraag naar dagbesteding voor ouderen flink toe, maar er is nog geen wachtlijst zoals in Druten. Volgens wethouder Van Swam is de vergrijzing en het feit dat mensen langer thuis blijven wonen de oorzaak van de toegenomen vraag. 'In West Maas en Waal hebben we misschien meer zorgboerderijen die zorgen voor een meer divers aanbod dan in Druten', zegt Van Swam in reactie op de wachtlijst in Druten.

Van Swam verwacht wel dat, net als vorig jaar, ook nu meer WMO-gelden besteed gaan worden aan de toenemende vraag naar dagopvang.