Thé Janssen en burgemeester Geradts.
Thé Janssen en burgemeester Geradts. Foto: Jos Janssen

Al bijna 60 jaar kleindierensport bij De Vooruitgang in Beuningen

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Kleindierensportvereniging De Vooruitgang uit Beuningen.

Door Femke Pierlo


De Vooruitgang werd opgericht op 18 februari 1959, dit jaar 60 jaar geleden. De vereniging begon met alleen konijnen, inmiddels zijn ook houders van kippen, duiven, muizen, fazanten, kwartels en cavia's welkom. Thé Janssen was toentertijd voorzitter en na zijn overlijden heeft zoon Jos dit overgenomen. Jos Janssen was, samen met zijn broer Henk, in 1961 een van de eerste jeugdleden en is nog steeds zeer betrokken bij de vereniging.

Gelderlandshow

Hoogtepunt van elk jaar is de driedaagse provinciale tentoonstelling, de Gelderlandshow, die afgelopen jaar voor de 58e keer georganiseerd werd. De Gelderlandshow is de op een na grootste kleindierententoonstelling van Nederland, die De Vooruitgang samen met SV Keizer Karel uit Nijmegen, LKV Oude Rijn uit Lobith, KV Malden en de Betuwse Kleindier Vereniging uit Gendt organiseert. Hier gaat bijna een jaar voorbereiding aan vooraf en alle leden steken hier energie in. De

Jongdierendag is ook een jaarlijks terugkerend evenement voor de vereniging. Het fokseizoen loopt van januari tot juli en op de eerste zaterdag van oktober worden de dieren die in dat jaar gefokt zijn aan de andere leden getoond. 'Je doet deze hobby voornamelijk thuis, maar kunt het op deze dag en tijdens tentoonstellingen laten zien. Het is leuk om zo goed mogelijk voor de dag te komen en te zien wat anderen gepresteerd hebben', aldus Janssen.

Afnemende populariteit

Vroeger waren er ruim 400 jonge dieren, tegenover 160 dit jaar. Het aantal leden is eveneens gedaald: in de jaren '80 en '90 telde de vereniging 60 leden. Veel van de vijfentwintig á dertig leden die de vereniging nu telt, zijn al minstens vijfentwintig jaar lid. De populariteit van de hobby is afgenomen door onder andere de vogelgriep en strenge eisen, zoals inentingen. Bovendien hebben mensen tegenwoordig een drukker leven, wat voor velen lastig te combineren is met een tijdrovende hobby.
Over de samenwerking met de Duitse vereniging R.184 uit Bedburg Hau is Janssen erg positief. R.184 heeft een eigen clubhuis en de familie van de leden reist ook mee af naar showw. Die gezelligheid mist Janssen in Nederland. Meer informatie over de vereniging is te vinden op: www.de-vooruitgang-beuningen.nl.