Nog 2,5 miljoen ton slib in de Kaliwaal


DRUTEN - Uit de antwoorden op vragen die de gemeenteraadsfractie Kernachtig Druten gesteld heeft aan het college van B&W blijkt dat er nog 2,5 miljoen ton baggerspecie in de Kaliwaal gestort mag worden. In 2007 kreeg de baggeraar een vergunning van de provincie voor onbepaalde tijd om de specie tot een bepaalde hoogte (NAP+5) te storten in de voormalige zandwinplaats.

Door Piet Zeeuwen

De fractie van Kernachtig Druten maakt zich zorgen over de aard van de vergunning; met name dat de baggeraar voor onbepaalde tijd vervuild slib mag storten. Uit de vraagstelling blijkt dat Kernachtig Druten sowieso niet zo vrolijk wordt van de stort van vervuild slib. 'Is er een mogelijkheid de vergunning te wijzigen in een met een bepaalde tijd en dan liefst met een spoedige einddatum?', zo vragen de partijleden zich af.

Maximaal volume

Dat blijkt niet te kunnen. De baggeraar is geen termijn opgelegd, wel een maximaal volume. En er kan (en zal) nog 2,5 miljoen ton gestort worden voordat dit volume bereikt is. Uit de antwoorden van B&W blijkt dat zij zich niet zo'n zorgen maken als de raadsleden van Kernachtig Druten. B&W vindt namelijk dat er voldoende waarborgen in de vergunning zijn opgenomen. Zo is er een protocol voor monitoring (controle tijdens het stortproces) en een acceptatiereglement (wat mag wel en niet gestort worden?).

Wethouder André Springveld legt ook uit dat de gemeente een overeenkomst met de baggeraar heeft afgesloten om het depot en de omliggende uiterwaarden in te richten als natuurgebied (plan Waaier van Geulen). Die overeenkomst wordt beëindigd als de toegestane opvulcapaciteit is bereikt, conform vergunning GS, en de terreinen van de Waaier van Geulen volgens daarover gemaakte afspraken met alle betrokken partijen is opgeleverd.

Springveld: 'Het is daarom niet verstandig om de overeenkomst tussendoor op te zeggen. Dat heeft voor de gemeente grote juridische en financiële gevolgen.'