Streekambities

Op de valreep van 2018 besloot de Wijchense Omroep zichzelf praktisch op te heffen om verder te gaan als onderdeel van streekomroep RN7… Zonder precies te weten wat het nu eigenlijk inhoudt.

Althans, dat blijkt uit het interview dat het bestuur van de Wijchense Omroep gaf aan De Gelderlander. Vanaf 1 januari zijn ze toegetreden tot RN7, de Nijmeegse stadsomroep met streekambities. Maar zelfs na tien maanden onderhandelen kan niemand zeggen wat de gevolgen zijn voor de vrijwilligers, de programma's of zelfs het pand van de omroep. Ze klinken als slachtoffers van iets dat ze zelf bekokstoofd hebben.
Het bestuur zit met meer in hun maag. Komen de Wijchense dorpskernen straks bijvoorbeeld nog wel voldoende aan bod? Om kort te gaan: nee, natuurlijk niet. RN7 moet Nijmegen, Beuningen, Druten én Overbetuwe bedienen, en daar moet Wijchen nu bij. Dat wordt dringen.

En ze moeten in Wijchen niet zeuren, ze hadden een aantal jaren geleden de kans om op te gaan in een grotere omroep voor Maas en Waal, samen met de omroep voor Wijchen en Beuningen. Dat wilde men niet en ook de Wijchense politiek zag veel meer in zelfstandigheid. Het gevolg is nu dat we nog maar moeten afwachten hoeveel aandacht er straks is voor Bergharen of Batenburg.

Toch geef ik de Wijchense bestuursleden op één punt wel gelijk: waarom moet een omroep als RN7 uitzenden vanuit het duurste plekje in de binnenstad van Nijmegen? Als ze echt zo begaan zijn met de streek, hoor je daar midden in te zitten. De Wijchense omroep stelde haar studio's voor.

Dat is inderdaad stukken goedkoper, maar of het wereldse Wijchen nu ook meteen de meest centrale locatie is waag ik te betwijfelen. Is het NEC stadion geen optie? De club kan wel een zakcentje gebruiken na dat miljoen verlies per jaar.

En als de resultaten zo dramatisch blijven kan RN7 de eerste omroep worden met de redactie in een Skybox.