Afbeelding

Vinzwemmers Pontos in de prijzen

WIJCHEN - Vinzwemmen, ofwel met zwemvliezen of monovin door het water zoeven, mag dan wel de snelste zwemsport zijn, toch is deze relatief onbekend. Ook in Maas en Waal. En dat terwijl in Wijchen de grootste vinzwemvereniging van Nederland huist: OWT Pontos. Tijdens het Nederlands Kampioenschap korte baan voor de jonkies, dat onlangs werd gehouden in Tilburg, viel de club meerdere keren in de prijzen.


Vinzwemmen is geen zeemeerminzwemmen, zoals sommige mensen denken, maar een echte wedstrijdzwemsport. Er wordt gezwommen met zwemvliezen, bifins genaamd, of een monovin. Je kunt aan de oppervlakte vinzwemmen met een speciale vinzwemsnorkel, of onderwater zonder snorkel of met een kleine persluchtfles. Met deze manier van zwemmen worden hoge snelheden bereikt.
Onderwatersportteam (OWT) Pontos uit Wijchen is de grootste vinzwemvereniging van Nederland, met leden uit de regio Wijchen, Nijmegen, Beuningen en Druten. Stephan Steeg, bestuurslid/ploegleider van OWT Pontos vertelt: 'Iedereen kan leren vinzwemmen, de leeftijd is daarbij niet van belang. Eerst zwem je met zwemvliezen (bifins) en leer je de techniek van de monoslag onder de knie te krijgen. Wanneer je techniek goed is kan er, in overleg met de trainer, een monovin worden aangeschaft. Er wordt bij onze club zowel op recreatief als op wedstrijdniveau getraind.'
'Tijdens de trainingen wordt aandacht besteed aan de techniek van de verschillende zwemslagen en specifiek de vinzwemtechniek, zowel boven als onder water. Daarnaast is het opbouwen van een zwemconditie een belangrijk onderdeel. Binnen de trainingstijden worden de banen ingedeeld op niveau en kan je worden uitgedaagd om binnen je mogelijkheden je grenzen te verleggen of gewoon lekker te vinzwemmen en te genieten van het bewegen en de snelheid die je maakt. Plezier in het vinzwemmen staat voorop', aldus Stephan.

Wedstrijden

De vinzwemmers van Pontos nemen deel aan zowel nationale als internationale wedstrijden, waaronder het NK in Eindhoven en tweejaarlijks het EK of WK. Daarbij timmeren ze flink aan de weg. Zo werden het afgelopen jaar diverse medailles behaald en meerdere Nederlandse records gevestigd. Recentelijk nog zwommen de jonkies tijdens het NK in Tilburg zeven medailles bij elkaar. Daarnaast werden er diverse Nederlandse records verbroken. Ook voor het komend jaar staan er weer diverse wedstrijden op het programma.

Nieuwe leden

Behalve vinzwemmen biedt OWT Pontos ook disciplines als onderwaterhockey en free-dive. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Neem voor meer informatie contact op via: contact@pontos.nu.